China helpt Venezuela met grondstofwinning

De Chinezen willen hun handelsrelatie met Venezuela versterken, omdat ze daar veel olie vandaan halen. Het Chinese staatsbedrijf Citic Group zal de mijnbouwbedrijven in het Zuid-Amerikaanse land ondersteunen, door te helpen bij de exploratie van nieuwe grondstofreserves en bij de exploitatie van bestaande mijnen.

Venezuela exporteert voornamelijk olie, maar daarnaast beschikt het land volgens geologen over een omvangrijke reserve van waardevolle aardmetalen en edelmetalen. Het land zou genoeg voorraden ijzererts hebben om China enige tijd van ijzer te voorzien. Buurland Guyana beschikt over een groep goudmijnen, die over 20 miljoen troy ounce aan ondergrondse reserves zouden beschikken. Er zou daarom ook goud in de Venezolaanse bodem kunnen zitten. De technologie en financiële middelen van het Chinese staatsbedrijf komt goed van pas, omdat Venezuela een minder sterke financiële positie heeft.

Uit bodemonderzoek is gebleken dat er in Venezuela ook bauxiet (grondstof voor aluminium), fosfaat, diamanten, koper, uranium en zelfs coltan en thorium in de grond zit. Coltan is een erts dat columbiet en tantaliet bevat en dat essentieel is voor de productie van mobiele telefoons, spelcomputers, PC’s, laptops en andere consumentenelectronica. Thorium is een alternatief voor uranium dat gebruikt kan worden in kerncentrales.

In ruil voor de hulp bij de winning van deze waardevolle grondstoffen verwacht China levering van een aanzienlijke hoeveelheid olie.

Bron: Bullion Street