China kocht in februari 97,1 ton goud

Chinezen hebben in de maand februari opnieuw veel goud ingevoerd vanuit Hong Kong, zo blijkt uit data van het Chinese bureau voor de statistiek. De import kwam uit op 97,1 ton, veel meer dan de 51,3 ton die in januari geregistreerd werd.

In 2012 kochten Chinezen netto al een recordvolume van 557,478 ton goud en ook dit jaar blijven de Chinezen dus onverminderd goud kopen. Het cijfer van 97,1 ton uit februari is overigens bruto gemeten, netto gemeten stroomde er in februari iets minder dan 61 ton goud vanuit Hong Kong richting het Chinese vasteland. Dat was meer dan dubbel zoveel als de netto invoer van goud in de eerste maand van 2013, want die was slechts 27,33 ton.

De vraag naar goud is ook in China toegenomen door de relatief lage prijs. Handelaren anticiperen daarop door alvast meer goud in te voeren. De vraag vanuit India en China, de twee grootste afzetmarkten voor het gele metaal, blijft onverminderd groot. In Westerse landen wordt goud vaak nog gezien als een belegging. Men koopt het als de prijs gestegen is, terwijl men het weer vaan de hand doet als de prijs zakt. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de uitstroom van goud uit het GLD goudfonds. De Aziaten kopen juist meer goud als het metaal goedkoper wordt.

De goudprijs staat op het moment van schrijven op €1.205 en $1.575 per troy ounce. Dat is een procent of 5 lager dan aan het begin van dit jaar. Voor de Chinezen is de prijs bijzaak, die meten hun vermogen liever naar grammen goud.

Bron: Bullionstreet