China lanceert goudprijs fixing in yuan

China heeft sinds vandaag een eigen goudprijs fixing in Chinese yuan. Daarmee is de grootste afzetmarkt van fysiek goud ter wereld niet meer afhankelijk van Londen, waar de goudprijs alleen in euro's, dollars en ponden wordt vastgesteld. Nu China een eigen referentieprijs voor goud heeft kan ze misschien ook meer invloed uitoefenen op de wereldwijde goudmarkt.

China is de grootste importeur en producent van goud, maar het land heeft nog steeds weinig invloed op de wereldwijde goudprijs. Daar komt langzaam verandering in, want de Shanghai Gold Exchange zal voortaan een referentieprijs in de eigen valuta op de borden zetten. Handelaren hoeven dus geen bedragen meer om te rekenen naar dollars.

De eerste fixing op dinsdag leverde een goudprijs op van 256,92 yuan per gram, dat is omgerekend $39,69 per gram. We weten niet precies op welk tijdstip deze goudprijs bepaald is, maar het ziet er niet naar uit dat de prijs sterk afwijkt van de wereldwijde goudkoers. Er werd al volop gespeculeerd op een groot prijsverschil tussen Londen en Shanghai, maar kennelijk werkt de wereldwijde goudmarkt efficient genoeg dat er toch ongeveer dezelfde prijs uit voortvloeit.

Goudprijs in yuan

De Chinese goudprijs fixing is gebaseerd op een contract van 1 kilo goud en zal, net als de fixing in Londen, twee keer per dag worden vastgesteld. Via de Shanghai Gold Exchange kunnen alle achttien deelnemers invloed uitoefenen op de fixing. In Londen werd de prijs tot voor kort door een panel van slechts vijf banken vastgesteld, maar sinds de overstap naar een elektronisch handelsplatform zijn er twaalf deelnemers die kunnen handelen op de Londen fixing.

"Dit is een opstapje richting een nieuwe as die bestaat uit Londen, New York en Shanghai. Het signaleert de aanhoudende trend van een goudmarkt die van West naar Oost verschuift", zo zegt Aram Shishmanian van de World Gold Council in een verklaring tegenover Reuters. "De goudmarkt breidt zich uit vanwege de groeiende vraag naar goud in China. Daarmee zal ook de invloed van China op de wereldwijde goudmarkt toenemen."


China lanceert goudprijs fixing in yuan