China leent goedkoper dan de VS

China leent voor het eerst goedkoper dan de Verenigde Staten. Cijfers van Bloomberg laten zien dat de Amerikaanse overheid eind november bijna 2,7% rente moest betalen om voor één jaar geld te lenen, terwijl de Chinese overheid op dat moment 2,5% moest betalen op te halen bij beleggers. Dat is opvallend, want de Verenigde Staten hebben al decennia lang een reputatie hooggehouden als het gaat om kredietwaardigheid.

Dat China nu goedkoper kan lenen heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste reden is dat de Federal Reserve de laatste jaren de rente van 0% naar 2,25% heeft verhoogd. Daardoor wordt het voor banken duurder om geld te lenen, waardoor de rente in de VS over de hele linie begint te stijgen. Daarnaast zijn er ook meer fundamentele oorzaken die de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten onder druk hebben gezet. Denk aan het vertragen van de economische groei, het toenemende begrotingstekort en de lagere belastingopbrengsten als gevolg van fiscale stimulering.

De Amerikaanse staatsschuld zal de komende jaren door het stimulerende beleid van president Trump sterk toenemen. Tegelijkertijd hebben landen als China en Japan hun positie in het schuldpapier van de Verenigde Staten afgebouwd. Dat betekent dat de Amerikaanse overheid in de toekomst mogelijk nog meer rente zal moeten betalen over haar staatsschuld. Ook in China zijn de schulden de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar een belangrijk verschil met de Amerikaanse economie is dat het land een structureel overschot op haar handelsbalans heeft.

Verenigde Staten betalen hogere rente dan China (Bron: Bloomberg)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines