China voegt 10 ton goud aan reserves toe


De Chinese centrale bank heeft in december ruim 10 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Het was de eerste aankoop van goud sinds oktober 2016. Volgens de cijfers van de centrale bank steeg de goudvoorraad naar 59,56 miljoen troy ounce, omgerekend 1.852,56 metrische ton.

De goudvoorraad van China staat voor $76,33 miljard op de balans, wat betekent dat het edelmetaal gewaardeerd is tegen een goudprijs van $1.281,58 per troy ounce. De afgelopen twintig jaar heeft China veel edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. Beschikte het land rond de eeuwwisseling over een voorraad van ongeveer 400 ton, nu is dat bijna vijf keer zoveel.

China breidt goudvoorraad uit

China is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste producent, importeur en afnemer van goud ter wereld. Dat blijkt ook uit cijfers van de Shanghai Gold Exchange en exportgegevens uit Zwitserland. Niet alleen de centrale bank heeft de afgelopen jaren een grote goudvoorraad opgebouwd, ook Chinese huishoudens kopen veel edelmetaal. In tegenstelling tot in veel Westerse landen wordt goud kopen in China gezien als een vorm van sparen.

Chinese centrale bank voegt weer goud aan reserves toe (Bron: SAFE)

China heeft sinds de eeuwwisseling veel goud gekocht