Chinese banken melden zich aan voor nieuwe goudprijs fixing

Verschillende Chinese banken hebben belangstelling getoond voor de nieuwe elektronische goudprijs fixing die op 20 maart wordt ingevoerd. Deze nieuwe fixing, waar we vorige week al over schreven op Goudstandaard, belooft een grotere transparantie dan de traditionele Londen Gold Fix. Daarnaast belooft de nieuwe fixing toegankelijker te zijn voor banken die eerder niet bij de prijsvorming van goud betrokken werden.

De China Daily bericht dat ook Chinese banken zullen deelnemen aan de nieuwe fixing, die georganiseerd wordt door een afdeling van de LBMA. Het gaat om de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de China Construction Bank en de Bank of China. Eerstgenoemde stuurde maandag al een persbericht naar buiten over haar deelname aan de nieuwe goudprijs fixing.

Het is nog niet precies duidelijk hoeveel banken er deel zullen nemen aan de nieuwe elektronische fixing van de goudprijs, volgens Reuters zou het gaan om een groep van 11 banken. Dat zijn er al veel meer dan de vijf deelnemers onder de oude Londen Gold Fixing.

Transparante goudprijs fixing

Volgens insiders en analisten zorgt een groter aantal deelnemers in de dagelijkse goudprijs fixing voor meer transparantie en een goudprijs waar de belangrijke spelers in de goudmarkt zich beter in kunnen vinden. Belangrijke spelers die de fixing van de goudprijs gebruiken zijn goudmijnen, centrale banken en bedrijven die veel goud verwerken.

De nieuwe elektronische fixing is een open platform is dat alle deelnemers in staat stelt hun visie op de goudprijs te geven, zo verklaarde Albert Cheng van de World Gold Council tegenover de China Daily. Doordat drie Chinese banken in de toekomst invloed uit kunnen oefenen op de dagelijkse fixing van de goudprijs krijgen de Aziatische klanten van deze drie banken meer zeggenschap in de prijs van het edelmetaal.

Chinese goudmarkt

De Chinese goudmarkt is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Cijfers van de Shanghai Gold Exchange en de World Gold Council bevestigen dat beeld. China is al een aantal jaar de grootste goudproducent ter wereld. Ook importeert het land jaarlijks honderden tonnen goud uit het buitenland om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Daarom is het ook belangrijk dat China eindelijk wat meer zeggenschap krijgt over de goudprijs. De introductie van een elektronische goudprijs fixing is al een stap in deze richting.


Chinese banken doen mee aan nieuwe goudprijs fixing