Chinese centrale bank probeert aandelenmarkt te redden


De Chinese centrale bank gaat liquiditeit in de markt brengen in een poging de beurscrash een halt toe te roepen, zo bericht de Wall Street Journal. De centrale bank gaat meer kapitaal te injecteren in de China Securities Finance Corp, een bedrijf dat brokers helpt met de financiering van aandelen. Met deze nieuwe injectie wordt het voor beleggers gemakkelijker met geleend geld op de beurs te beleggen.

De China Securities Finance Corp had tot voor kort 24 miljard yuan in kas, maar door de injectie van de centrale bank kan het bedrijf voortaan over 100 miljard yuan beschikken. De centrale bank hoopt dat beleggers met deze ingreep weer terugkeren naar de beurs en aandelen gaan kopen.

Niet alleen de centrale bank probeert de crash van de aandelenmarkt te stoppen. Het grootste staatspensioenfonds van China, dat omgerekend $159 miljard aan vermogen beheert, heeft haar fondsbeheerders verboden aandelen te verkopen. Dat moet de verkoopdruk op de beurs verkleinen en de koersen stabiliseren.

Financiële stabiliteit

“Beijing heeft gekozen voor financiële en sociale stabiliteit boven de lange termijn doelstelling van het ontwikkelen van de kapitaalmarkt. De overheid heeft de markt in feite overgenomen, het is een ongebruikelijke vorm van stimulering”, zo verklaarde de Chinese econoom Tao Dong van Credit Suisse tegenover de Financial Review. Hij noemt de ingreep van de Chinese centrale bank een vorm van monetaire verruiming, vergelijkbaar met de stimuleringsprogramma’s van diverse Westerse centrale banken.

“We moeten de politieke wil van Beijing om de financiele markten te stabiliseren niet onderschatten. De vastberadenheid van de Chinese overheid lijkt voor een deel gedreven te worden door de angst voor protesten op straat en publieke woede tegen de regering en de staatsmedia. De media hebben een grote rol gespeeld in het aanmoedigen van de aandelenrally die de beurs met 150% deed stijgen”, zo merkte de econoom van Credit Suisse op.

“Als de beurs crash loopt de economie grote schade op. Dat zou sociale instabliteit veroorzaakt hebben”, zo merkte econoom Yang Fan van de Chinese Universiteit voor Politieke Wetenschap en Recht op. “China heeft geen andere highlights dan de aandelenmarkt, dus het land moet verenigd zijn in haar streven de aandelenmarkt te ondersteunen”, zo voegde Fan eraan toe.

Beurscrash

De Chinese aandelenmarkt is in de eerste helft van dit jaar explosief gestegen, maar de laatste vier weken maakte een koersdaling van meer dan 26% op de Shanghai Stock Exchange een einde aan de euforische stemming. De ingreep van de centrale bank werd door de Chinese aandelenbeleggers positief ontvangen. De Shanghai Stock Exchange sloot de eerste beursdag van deze week af met een plus van 2,4%.