Chinezen kopen goud in aanloop naar Chinees nieuwjaar


In China steeg de premie op goud de afgelopen week, omdat juweliers, goudhandelaren en banken hun voorraden aanvullen in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar. Op de Shanghai Gold Exchange, het belangrijkste handelsplatform voor fysiek goud, steeg de premie in een week tijd van $4 naar $7 per troy ounce. Volgens Reuters is de toegenomen vraag naar goud in China een van de redenen geweest waarom de goudprijs boven de $1.200 per troy ounce gebleven is.

“We zagen deze week consistent sterke verkoopcijfers. De premies en de volumes zijn nu beter dan wat we de afgelopen maand gezien hebben”, zo verklaarde een goudhandelaar in Shanghai tegenover Reuters. De verwachting is dat de toegenomen vraag naar goud nog tot begin februari zal aanhouden, want dan krijgen veel Chinezen vakantie om het Nieuwjaar te vieren. Veel Chinezen bezoeken in deze periode familie, een uitgelezen moment om familieleden goud cadeau te geven.

“De vraag naar fysiek goud in China blijft robuust, ondanks de prijsstijging van de afgelopen periode. De seizoensgebonden vraag in verband met het Chinese Nieuwjaar zal de goudprijs ondersteunen of op zijn minst dempend werken op een mogleijke prijsdaling”, zo verklaarde goudhandelaar Alex Thorndike van MKS Group tegenover Reuters.


Chinezen kopen goud in aanloop naar Chinees Nieuwjaar

Vraag trekt aan na zwakke zomerperiode

In de zomer van 2014 was de vraag naar goud in China relatief zwak. Het land importeerde steeds minder van het gele metaal via Hong Kong en ook daalde het handelsvolume op de Shanghai Gold Exchange. In het najaar trok de vraag weer aan naar een niveau dat vergelijkbaar is met vorig jaar.

De toegenomen vraag in het najaar lijkt verband te houden met de prijsdaling van goud in Chinese yuan. Betaalden de Chinezen in juli nog meer dan 8.000 yuan per troy ounce, begin november bereikte de koers een bodem van ongeveer 7.000 yuan. In november zagen we de import van goud via Hong Kong pieken naar bijna 100 ton, vergelijkbaar met het maandelijkse importvolume in de zomer van 2013. In de zomer van 2014 zakte de import van goud via Hong Kong naar een dieptepunt van iets meer dan 20 ton in de maand juli.


Chinese import van goud via Hong Kong trekt na een zwakke zomerperiode weer aan