Chinezen kopen goud vanwege Year of the Horse


Vandaag is volgens de Chinese kalender het jaar van het paard begonnen. Ter gelegenheid van deze Chinese jaarwisseling besluiten veel Chinezen goud te kopen. Terwijl Westerse beleggers het goud massaal de rug toe keren (er ging 869,1 ton goud uit ETF’s) leggen de Chinezen met gemak een half maandsalaris neer om wat fysiek goud te bemachtigen. Ter gelegenheid van het jaar van het paard worden er veel gouden paardjes verkocht, zo schrijft Bloomberg.

De Chinese juwelier Chow Tai Fook zag de omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar al met 26% stijgen, omdat steeds meer Chinezen gouden sieraden willen hebben. De daling van de goudprijs in 2013 heeft veel koopjesjagers wakker gemaakt, gezien de sterke toename van de verkoop van fysiek goud in de Aziatische regio.

Chinezen mogen pas sinds enkele jaren fysiek goud kopen. Ze doen dat dan ook massaal, want in de twaalf maanden tot en met september 2013 werd er door de Chinezen 30% meer goud gekocht in de vorm van sieraden, gouden munten en baren. Gedurende deze twaalf maanden was de totale vraag naar goud 996,3 ton. In geen enkel ander land werd in één jaar zoveel goud gekocht als in China. Ook kochten de Chinezen niet eerder zoveel goud als in het afgelopen jaar.

Goud verhuist van West naar Oost

Vanuit Hong Kong werd er in 2013 een recordhoeveelheid van 1.108,8 ton goud geëxporteerd naar het Chinese vasteland, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. Veel van het goud is afkomstig vanuit Londen. Het Verenigd Koninkrijk exporteerde een recordhoeveelheid van 1.291 ton goud in het afgelopen jaar, meer dan de export van de zeven voorgaande jaren gecombineerd. De exodus van goud verloopt via Zwitserland, waar smelterijen overuren draaien om sloopgoud, gemijnd goud en grote LBMA goudstaven uit Londen om te smelten naar zuiver goud voor de Chinese markt.

Volgens Bloomberg merkt ook smelterij PAMP Suisse een sterke toename in de vraag naar gezuiverd goud. Het bedrijf zag de omzet in 2013 met 20% toenemen. Tussen april en juni vorig jaar draaide de smelterij op volle capaciteit. PAMP Suisse kan jaarlijks maximaal 450 ton goud zuiveren in haar Zwitserse smelterijen.

Aziaten kopen steeds meer goud

Niet alleen in China is de vraag naar fysiek goud sterk toegenomen. Ook de inwoners van India, Indonesië, Vietnam, Hong Kong en Taiwan kopen steeds meer goud. Volgens HSBC zijn deze landen, samen met China, inmiddels goed voor 60% van de wereldwijde vraag naar fysiek goud. In 2004 was hun marktaandeel in de goudmarkt nog maar 35%, aldus HSBC.

Goudstandaard heeft al enige tijd de nieuwe 2014 zilveren Lunar munt van 1 kilogram in haar assortiment. Deze munt staat geheel in het thema van het jaar van het paard en wordt door Goudstandaard tegen een scherpe prijs aangeboden. Ook kunnen we de Gouden Chinese Panda leveren, een gouden munt van 1 troy ounce met een zuiverheid van 99,99%.