Chinezen kopen weer massaal goud, voorraden ETF's naar record

Chinezen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar optimaal geprofiteerd van de lagere goudprijs. Volgens cijfers van de World Gold Council stegen de goudvoorraden van Chinese ETF's in maart zelfs tot een record van 72,4 ton. Ook laten cijfers van de Chinese zoekmachine Baidu zien dat de belangstelling voor goud kopen in China de laatste maanden is toegenomen. Dat zien we ook terug in de premies, want in maart lag de gemiddelde goudprijs voor een troy ounce in Shanghai $10,20 hoger dan Londen. Vorig jaar was het edelmetaal op de Chinese markt nog enkele tientjes per troy ounce goedkoper.

De goudmarkt in China trekt niet alleen aan door de lagere goudprijs, maar ook door herstel van de Chinese economie. In het eerste kwartaal groeide de tweede grootste economie ter wereld met 18,3% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar, toen de coronapandemie uitbrak. Dat was de grootste stijging van het bbp in een kwartaal sinds het begin van deze metingen in 1992. Ook steeg het besteedbare inkomen van de Chinese bevolking, waardoor mensen meer geld overhielden om goud te kopen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 steeg het besteedbare inkomen met 10,3%.

Goudvoorraden Chinese ETF's naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)

China importeert weer goud

De toegenomen vraag naar goud in China blijkt ook uit cijfers van de Shanghai Gold Exchange. Dit is het centrale knooppunt in de Chinese goudmarkt, waar al het gemijnde en geïmporteerde edelmetaal langs gaat voor het op de binnenlandse markt komt. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er via deze beurs 168 ton goud op de markt, een toename van 85 ton ten opzichte van een jaar eerder. Veel goudhandelaren en juweliers vulden hun voorraden aan om de extra vraag naar het edelmetaal op te vangen.

Vorig jaar stagneerde de vraag naar goud in China vanwege de coronacrisis. Veel mensen moesten goud verkopen om aan geld te komen, terwijl kopers werden afgeschrikt door de stijging van de goudprijs. De goudprijs in Shanghai was op een gegeven moment zelfs $70 per troy ounce lager dan de prijs in Londen. Daarom besloot China haar exportregels voor de goudmarkt te versoepelen. Het 'overtollige' goud kon daardoor sneller haar weg vinden naar afzetmarkten als de Verenigde Staten en Europa, waar het goud op dat moment niet aan te slepen was. Onderstaande grafiek laat zien dat het prijsverschil langzaam is weggewerkt en dat de goudprijs in China inmiddels weer hoger is.

Goudprijs in China is weer hoger dan in Londen (Bron: World Gold Council)

Prijsverschil tussen Shanghai en Londen liep vorig jaar op tot $70 per troy ounce (Bron: World Gold Council)

China zet grenzen open voor import goud

Door het prijsverschil tussen Londen en Shanghai wordt het voor Chinezen aantrekkelijk om goud te importeren. Daarom heeft China een paar dagen geleden haar grenzen weer opengezet voor de import van goud. Volgens Reuters zal China de komende maand ongeveer 150 ton goud met een marktwaarde van $8,5 miljard importeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. De centrale bank reguleert deze import door middel van quota's. Vorig jaar verstrekte de centrale bank enige tijd geen quota's, maar nu krijgen goudbanken ruime quota toegewezen om het edelmetaal te importeren.

Deze import kunnen we over een paar maanden ook terugvinden in de statistieken van de Zwitserse douane, want China importeert normaal gesproken veel goud uit Zwitserland. Daarnaast haalt het land veel edelmetaal uit landen als Zuid-Afrika en Australië. Volgens Reuters importeerde China in 2019 gemiddeld 75 ton per maand, terwijl dat vorig jaar gemiddeld nog maar 10 ton per maand was.

Ook de Indiase goudmarkt trekt aan door de combinatie van een lagere goudprijs en economische groei. Dat land importeerde in het eerste kwartaal zelfs een recordhoeveelheid van 160 ton. Het herstel van de Chinese en Indiase goudmarkt legt een solide fundament onder de goudprijs, want deze landen zijn samen goed voor bijna de helft van de wereldwijde vraag naar het edelmetaal.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines