Citi verwacht stijging goudprijs naar $2.000 per troy ounce

Volgens analisten van Citigroup kan de goudprijs binnen twee jaar een nieuw record van $2.000 per troy ounce bereiken. In een nieuw rapport dat maandag verscheen schrijven analisten de verwachte stijging van de goudprijs toe aan een verdere renteverlaging door de Federal Reserve en een zwakkere groei van de Amerikaanse economie.

"We verwachten dat de goudprijs langer hoog zal blijven en ergens in de komende één tot twee jaar een nieuw cyclisch hoogtepunt zal bereiken", zo schrijft analist Aakash Doshi van Citi in het nieuwe rapport. De bank verwacht dat ook goudaankopen door centrale banken een positieve bijdrage zullen leveren aan de goudprijs. Vorig jaar kochten centrale banken al een recordhoeveelheid goud en de verwachting is dat ze dit jaar opnieuw veel edelmetaal aan hun reserves zullen toevoegen.

Goudprijs naar recordhoogte

De goudprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen en bereikte in verschillende valuta al een nieuw record. In dollars gemeten is dat nog niet het geval. De prijs steeg onlangs naar $1.550 per troy ounce, maar ligt nog altijd ver beneden het record van $1.920 per troy ounce uit 2011. Dat komt omdat de dollarkoers nu veel hoger staat dan toen.

De stijging van de goudprijs over de afgelopen maanden loopt parallel met de dalende rente op staatsobligaties. Ruim $15 biljoen aan staatsobligaties wordt momenteel tegen een negatieve rente verhandeld, wat betekent dat goud kopen steeds aantrekkelijker wordt. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs in dollars al met 17% gestegen, het beste rendement voor het edelmetaal sinds 2010.

Sterke correlatie tussen goudprijs en aantal obligaties met negatieve rente (Bron: Bloomberg, US Global Investors)

Banken worden positief

Verschillende banken hebben de afgelopen jaren hun koersdoel voor goud verhoogd. Analisten van onder meer UBS, Goldman Sachs en ABN Amro verwachten dit jaar of volgend jaar al een goudprijs van $1.600 per troy ounce. Ook Bank of America verwacht dat de bull market in goud nog een tijdje zal aanhouden.

Voor de contraire belegger kunnen alle positieve berichten over goud ook een waarschuwing zijn. Analiste Georgette Boele van de ABN Amro zei onlangs dat de goudprijs te snel was gestegen en dat de kans op een correctie was toegenomen. Niet veel later volgde inderdaad een prijsdaling, van $1.550 naar $.1500 per troy ounce.

De vraag is of deze correctie verder zal doorzetten. Centrale banken zijn aan het voorsorteren op een verruiming van het monetaire beleid, met meer negatieve rente tot gevolg. Daardoor wordt beleggen in goud steeds aantrekkelijker.