Column: Bepaal uw eigen koers!
Het is momenteel een zeer lastige tijd voor beleggers in edelmetalen. De prijzen dalen, al valt het relatief gezien nog mee. Vaak wordt me de vraag gesteld wat je momenteel moet doen met je vermogen. Het enige eerlijke antwoord wat ik dan heb, is dat ik het op dit moment gewoonweg niet weet. Ondanks dat ik inmiddels twintig jaar ervaring heb met beleggen in het algemeen, zijn de financiële markten meer een spel geworden van centrale banken en de beslissingen die zij nemen.

Toch zijn er handvatten waar u zich te allen tijde aan zou moeten houden om extreme fouten te voorkomen met uw zorgvuldig opgebouwde vermogen, deze zal ik hieronder bespreken. Het allerbelangrijkste is dat u uw verliezen probeert te minimaliseren door geen gekke, risicovolle beslissingen te nemen. U moet immers 100% rendement maken om een verlies van 50% te compenseren.

In het jaar 2000, bijna op het hoogtepunt van de internethype, besliste een middelgrote Amerikaanse vermogensbeheerder alle aandelenposities van haar klanten te liquideren, omdat de waarderingen zo extreem waren opgelopen. Achteraf bleek dat twee maanden voor de absolute top te zijn, echter waren klanten hier helemaal niet blij mee. Meer dan de helft besloot om deze reden over te stappen naar een andere partij. Wat kon er immers op dat moment fout gaan? Ruim een jaar later bleek hoe slim de beslissing van deze vermogensbeheerder was en hoe dom het was dat zoveel klanten zich lieten leiden door de waan van de dag.

Herhaling van zetten?

Volgens mij staan we momenteel op ongeveer eenzelfde punt. De waarderingen van aandelen, obligaties en vastgoed is tot extreme hoogtes opgelopen. U staat samen met twintig anderen in de rij om een huis te 'mogen' kopen en de vraagprijs wordt altijd overboden. Iedereen die u maar kent weet u te melden dat de rente zo laag staat en dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je geen huis koopt. Wat kan er immers fout gaan? Want iedereen zegt dat de rente toch nog heel lang laag blijft. Hierbij meteen mijn tweede tip: Bij investeren gebeurt altijd precies wat de meerderheid niet verwacht. Als iedereen ergens positief over is, betekent dit dat de posities reeds ingenomen zijn. U moet ervoor zorgen dat de markt het pas met u eens wordt nadat (!) u uw positie hebt ingenomen.

Vrijwel geen enkel mens is goed in beslissingen aangaande geld. We nemen beslissingen op emoties en zorgen ervoor dat we kopen als de koers stijgt en verkopen als de koers daalt. Het is écht belangrijk om een bepaalde afstand te houden om rationele beslissingen te kunnen nemen. U moet zich ervan bewust zijn dat de financiële markten in cycli bewegen. Als u dit begint te herkennen (in kunt inschatten in welke gedeelte van de cyclus we zitten), maakt u in de toekomst veel slimmere beslissingen. Daarmee kom ik meteen bij een andere belangrijke eigenschap: Geduld! Als u eenmaal een beslissing heeft genomen, houdt u zich daar ook aan en laat de tijd het werk doen. Ook al doen andere beleggingen het op dat moment beter (wat alleen iets over het verleden zegt). Stick to your plan!

Wat ook erg belangrijk is, is dat u alleen belegt met vermogen dat u niet nodig heeft voor eerste levensbehoeftes in de toekomst en dat u ook vooral niet gaat beleggen met geleend geld. Dit fenomeen heeft ervoor gezorgd dat we in de huidige wereldwijde situatie zitten. Een situatie waar we niet makkelijk en zonder pijn uit zullen gaan komen. Besef verder dat niemand, ook al lijkt hij of zij zó slim, precies weet wat er gaat gebeuren. Ik dus ook absoluut niet.

Zoals vaker geschreven: Er zal door volgende generaties geoordeeld worden over deze tijd. En de conclusie zal zijn dat we met z'n allen gek waren geworden. Dachten we nou echt door de rente zo laag te houden en oneindig veel geld bij te drukken dat we geen problemen meer zouden hebben? Waarom stond niemand op en werd er niks gedaan aan deze absurde situatie? Ik denk dat het momenteel belangrijker is dan ooit om vooral verstandige beslissingen te nemen met uw geld, hoe vreemd de beslissing voor de buitenwereld zal blijken te zijn. Ik wens u hiermee veel wijsheid en succes!

Sander Noordhof

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mail naar snoordhof@goudstandaard.com