Column: Contant geld als spaarmiddel?

Door: Frank Knopers

De totale hoeveelheid bankbiljetten in de Eurozone neemt ieder jaar toe, ondanks het feit dat steeds meer mensen online bankzaken regelen en met de pinpas betalen. In Duitsland steeg de vraag naar bankbiljetten vorig jaar zelfs met 7%, twee keer zo snel als de groei van hun economie. De reden daarvoor is dat contant geld, zeker de grotere bankbiljetten, in toenemende mate worden gebruikt als alternatief spaarmiddel.


Eerder dit jaar maakte de Bundesbank bekend dat maar liefst 9 van de 10 bankbiljetten die ze in Duitsland in omloop brengt nooit in het dagelijkse betalingsverkeer gebruikt worden. In plaats daarvan worden ze opgepot of verdwijnen ze naar het buitenland, waar ze in veel gevallen ook als een soort spaarmiddel gebruikt worden.

Geld in de oude sok?

Maar hoe verstandig is het om grote hoeveelheden bankbiljetten op te potten? Iedereen die op school wat lessen economie heeft gehad weet dat de waarde van een stapeltje bankbiljetten in een schoenendoos onder je bed door de inflatie steeds verder wordt uitgehold en dat je daarom veel beter je geld op een spaarrekening kunt zetten.

In de tijd dat deze wijsheden werden verkondigd kreeg je nog makkelijker 4 of 5 procent rente per jaar op je spaarrekening bij de bank. Je moest dan wel heel koppig of wantrouwig zijn om dat niet te doen, want op een bankrekening is je spaargeld ook beschermd tegen bijvoorbeeld diefstal.

Nieuwe realiteit

Vandaag de dag zijn er toch een aantal zaken veranderd. De inflatie is er nog steeds, maar anders dan aan het begin van deze eeuw krijg je vandaag de dag vrijwel geen rente meer op je spaargeld. Dat voordeel ben je dus al kwijt. Ook hebben we door de bankencrisis gezien dat niet alle banken en niet alle spaarproducten even veilig zijn. Spaartegoeden bij Icesave bleken toch niet zo veilig, terwijl spaardeposito's van bijvoorbeeld SNS en DSB Bank buiten het depositogarantiestelsel vielen.

Verder van huis, maar nog wel binnen Europa, hebben we ook gezien dat banken in een extreem scenario hun deuren tijdelijk kunnen sluiten of restricties kunnen opleggen aan het bedrag dat je van je rekening mag halen. Denk aan Griekenland en Cyprus. Kortom, ook als je spaargeld naar een bank brengt moet je je bewust zijn van de risico's.

Alternatieven voor spaargeld

Sparen is dus niet zonder risico's, maar hoe ga je daar het beste mee om? Dat is natuurlijk per situatie verschillend, maar als spaarder doe je er waarschijnlijk goed aan om risico's zoveel mogelijk te verkleinen. Door je geld te spreiden over rekeningen bij verschillende banken ben je minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld een technische storing of een nieuwe bankencrisis. Je hebt dan meer zekerheid dat je in slechte tijden bij je geld kunt komen.

Daarnaast kan het handig zijn om net als de Duitsers wat meer contant geld in huis te bewaren, al is het maar voor een scenario waarin het elektronische betalingsverkeer een langere tijd stil ligt of wanneer banken in een crisis hun deuren een paar dagen moeten sluiten.

Heb je veel spaargeld, maar heb je tegelijkertijd ook schulden in de vorm van een hypotheek of studieschuld? In dat geval kan het verstandig zijn om versneld af te lossen, omdat de rente op dit soort leningen nog altijd hoger is dan de rente die je op een spaarrekening kunt halen. Zeker als je het geld de komende tijd niet voor iets anders nodig hebt. Ook kun je overwegen een deel van je vermogen om te zetten in edelmetalen, het vermogen dat al eeuwenlang haar waarde heeft weten te behouden en dat nog steeds door centrale banken wordt gekoesterd.

Frank Knopers

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mail naar contact@goudstandaard.com

Over de auteur:
Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Dit onderzoek kreeg in 2014 een Hoofbosch scriptieprijs.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem en begon hij daarover te schrijven op Marketupdate. Later verbreedde zijn interessegebied van economische en monetaire zaken naar geopolitieke ontwikkelingen.