Column: Contant geld blijft onmisbaar
Puerto Rico is sinds eind september volledig afhankelijk van contant geld, omdat orkaan Maria een groot deel van het elektriciteitsnet op het eiland heeft weggevaagd. Tot op de dag van vandaag zitten negen van de tien inwoners nog steeds zonder stroom en heeft de helft van het eiland geen toegang tot drinkwater.

Door het uitvallen van de stroom komt de economie maar moeizaam op gang, maar dat geldt ook voor het betalingsverkeer. Pinautomaten in winkels werken niet meer, waardoor bankpasjes en creditcards niet meer gebruikt kunnen worden voor de dagelijkse boodschappen.

Als gevolg van de stroomstoring is er op het hele eiland een run op contant geld ontstaan. En dat zorgt voor lange wachtrijen, want door de stroomstoring is ook twee derde van alle geldautomaten buiten werking. Bij de geldautomaten die nog wel werken staan lange rijen, terwijl geldtransporten af en aan rijden om ervoor te zorgen dat er bankbiljetten uit de muur blijven komen.

Volgens Bloomberg was de vraag naar contant geld een paar dagen na de verwoestende orkaan zo groot dat een van de grootste banken op het eiland de Federal Reserve om assistentie moest vragen. Centraal bankier William Dudley gaf niet lang daarna opdracht om een vliegtuig vol bankbiljetten naar Puerto Rico te sturen.

Contant geld blijft onmisbaar?

Het voorbeeld van Puerto Rico bewijst nog eens dat de samenleving vandaag de dag zeer afhankelijk is van elektriciteit en dat geavanceerde elektronische betaalsystemen zeer kwetsbaar zijn bij een natuurramp of bij een andere ramp waarbij de stroomvoorziening verstoord wordt. In dat geval blijkt contant geld het meest gewilde instrument te zijn, omdat het rechtstreeks en zonder tussenkomst van derden gebruikt kan worden. Dat is ook een van de redenen waarom het altijd verstandig is om wat contant geld achter de hand te houden, zeker in een tijdperk waarin banken vrijwel geen rente meer bieden op spaartegoeden.

Een samenleving zonder contant geld is erg kwetsbaar voor stroomuitval, hackers of technische storingen. Daarom is het vanuit strategisch oogpunt van belang om de infrastructuur voor bankbiljetten en munten altijd achter de hand te houden. Wil je ook je vermogen verzekeren tegen de kwetsbaarheden van digitale informatiesystemen? Dan zijn tastbare zaken als contant geld en edelmetalen een goede aanvulling op een spaarrekening die vrijwel geen rente meer oplevert.

Frank Kopers

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mail naar redactie@marketupdate.nl