Column: Het is tijd om contrair te gaan beleggen
Er wordt me de laatste tijd - terecht - gevraagd hoe ik de toekomst zie van de koersen van het edelmetaal. Het was de afgelopen maanden namelijk geen groot feest. We merken dat een aantal klanten het bijltje erbij neergooien, vooral bij zilver. Niemand - inclusief mijzelf - kan u ook maar iets garanderen over de toekomstige prijsontwikkeling, maar mijn ervaring leert me dat een stijging dan niet meer veraf is.

Ik heb me altijd verbaasd over beleggers die lijken te kopen als de prijs stijgt en te verkopen als de prijs daalt. De overgrote meerderheid van de (particuliere) beleggers doet dit. Psychologie van geld (Behavioral Finance) heeft me altijd geboeid en kan hierbij uitkomst bieden. Maar het blijft natuurlijk frustrerend dat aandelen en vastgoed de afgelopen jaren flink gestegen zijn en dat edelmetalen maar mondjesmaat omhoog zijn gegaan. Hieronder zal ik aan de hand van een aantal verschillende voorbeelden uiteenzetten wat mijn huidige standpunt is.

Minder vertrouwen

Mijn mening is dat edelmetaal echt gaat stijgen op het moment dat het vertrouwen in de eigen overheid tanende is. En deze tendens zie je momenteel overal in de wereld. Ik heb het gevoel dat de chaos wereldwijd tot een kookpunt toeneemt. Daar kun je je met fysiek edelmetaal tegen verzekeren, er zijn tenslotte maar weinig assets die intrinsieke waarde hebben én geen tegenpartij risico.

Hieronder vindt u een grafiek van vorige week die aangeeft dat het aantal shortposities op de futures van goud tot een hoogtepunt zijn gestegen. In het verleden was dit telkens het moment dat het edelmetaal juist een flinke rally maakte. Ik kijk als belegger sowieso vaak naar het sentiment onder beleggers en probeer dan altijd niet de kant te kiezen waar de meerderheid zich bevindt. Als iedereen positief is over een aandeel, betekent dit dat velen hun positie al ingenomen hebben en dat er dus eigenlijk weinig kopers meer over zijn. Andersom geldt dit ook. Als iedereen negatief is, is dit juist het moment om te kopen. In theorie is dit erg makkelijk, maar in de praktijk ligt dit heel anders. Bijna niemand weet z'n emoties uit te schakelen en is vaak angstig om tegen de massa in te gaan.


Ik zie nu zo'n situatie bij de zogenaamde AAA-aandelen (Apple, Amazon en Alphabet). Werkelijk iedereen is zó positief over deze aandelen! De totale marktkapitalisatie van deze drie bedrijven is groter dan het bruto binnenlands product van Frankrijk, de zevende economie van de wereld.

Ook word je tegenwoordig in Nederland voor gek uitgemaakt als je geen eigen huis koopt. Naar mijn mening zou je dus op dit moment juist je huis moeten verkopen. Onderstaande grafiek van de Royal Bank of Canada wil ik u ook niet onthouden. Ik volg dit bedrijf omdat ze een erg goed trackrecord heeft. Hierop is duidelijk te zien dat goud zich aan het begin van een nieuwe opwaartse trend begeeft. Zilver zit zelfs nog wat eerder in de cyclus, en zit op de bodem van de bearmarket.

Besmettingsgevaar

Ik heb in het verleden vaker geschreven dat alle financiële markten wereldwijd volledig met elkaar verweven zijn. Een probleem aan de andere kant van de wereld kan leiden tot grote schokken in bijvoorbeeld Europa. Nu heb ik ook al vaker over Japan geschreven, de derde economie van de wereld. Het bijdrukken van geld doen ze daar al sinds begin deze eeuw en Japan zit werkelijk tot over z'n oren in de schulden.

Het is inmiddels zo erg dat als de rente in Japan naar 1% (!) zou gaan, al de opgehaalde belastingen gebruikt zouden moeten worden voor aflossing en rente van de staatsschuld. Er blijft dus dan niets over voor andere zaken. Japanners betalen dan alleen maar belasting om de schulden die gemaakt zijn in het verleden terug te betalen. Er is dan nergens anders meer geld voor. Of er dient opnieuw geld geleend te worden…

Nu heeft de centrale bank laten weten dat ze de rente op staatsleningen daar koste wat het kost op nul zullen houden. De markt echter lijkt hier niet geheel in te geloven, want de yield blijft momenteel maar stijgen. Dit zou weleens hét voorbeeld zijn dat ik hierboven noemde; de markt heeft geen vertrouwen meer in de centrale bank van Japan dat het ooit goed komt. Als deze tendens zich doorzet, maak uw riemen dan goed vast!


Sander Noordhof

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mail naar snoordhof@goudstandaard.com