Column: We leven in een democratie, mits u op rood stemt
Graag neem ik u nog even mee terug naar de situatie in Italië. Iedereen weet dat de politieke situatie in dat land van oudsher enigszins instabiel is. Sinds de Tweede Wereldoorlog kreeg het land gemiddeld één keer in de 14 maanden een nieuwe regering. Niet lang geleden zijn er verkiezingen geweest en won de zogeheten Vijfsterrenbeweging, een politieke partij die erg kritisch is over de euro. Deze verkiezingsuitslag weerspiegelt dus wat er leeft bij de Italiaanse bevolking.

Uiteindelijk wist deze partij een regering te vormen en presenteerde deze aan de president van Italië, Sergio Mattarella. De functie van president is in Italië voornamelijk een ceremoniële functie met slechts enkele bevoegdheden.

De nieuwe coalitie had voor de functie van minister van Financiën gekozen voor de econoom Paolo Savona, bepaald geen aanhanger van de euro. En wat gebeurde er? De president besloot geheel zelf - totaal ondemocratisch - dat deze man geen minister mocht worden, waardoor politiek Italië acuut in een impasse terechtkwam. Dit was één van de bevoegdheden die de president wél had. Ik vind het onbegrijpelijk dat onze ‘vrije’ pers hier niets over geschreven heeft. Ik kan dit niet anders uitleggen dan als volgt: we hebben in Italië een democratie, een voorbeeld voor andere landen wereldwijd. Het is echter alleen maar mogelijk om voor ‘rood’ te kiezen. Een andere uitslag dan dat zullen we niet accepteren.

Zuid-Afrika

Verder even naar een ander onderwerp waarover ik maar bar weinig lees; Julius Malema, een inmiddels vooraanstaand politicus in Zuid-Afrika die steeds populairder wordt, verkondigt zeer beangstigende boodschappen. Hij zei dat het niet meer lang meer zal duren voordat er genocide gepleegd zal worden tegen de blanke bevolking. Het land dat in bezit is van de blanke bevolking zal geconfisqueerd worden van deze minderheid en zal daarna verdeeld worden onder de donkere bevolking.

Buiten het ethische feit dat dit natuurlijk niet kan, is dit dé weg naar een economische catastrofe. Deze catastrofe heeft zich de afgelopen decennia reeds afgespeeld in Zimbabwe. Ik heb zelf een bankbiljet van 100 miljard Zimbabwaanse dollars in bezit, inmiddels kan je daar niets eens één wc-velletje van kopen. Ik vind het bizar dat er politici zijn als Julius Malema die dit soort boodschappen mogen verkondigen zonder er hier in Nederland een haan naar kraait.

Hoe komt het dat het Westen in het Midden-Oosten wel ingrijpt om veel minder en dat ze Afrika totaal aan haar lot overlaat. Zouden er andere belangen spelen..?

Deutsche Bank

Vandaag werd bekend dat de Amerikaanse tak van Deutsche bank de stresstest van de Federal Reserve niet overleefd heeft. Volgende keer zal ik uit de doeken gaan doen wat er daar precies aan de hand is en waarom we misschien ernstig moeten vrezen voor werkelijk alles wat we bezitten als deze bank onderuit gaat.

Sander Noordhof

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mail naar snoordhof@goudstandaard.com