CPM Group: Zilverproductie in 2012 opnieuw gestegen

De CPM Group schrijft in haar Silver Yearbook 2013 dat de grote zilver producerende landen het afgelopen jaar hun productie opnieuw verhoogd hebben. De vijf grootste producenten (Mexico, China, Peru, Australie en Bolivia) wisten gezamenlijk 16,88 miljoen troy ounce meer zilver uit de grond te halen dan vorig jaar.

Zilverproductie
Mexico produceerde in 2012 een recordvolume van 136,6 miljoen troy ounce en China zag een mijnproductie van 122,2 miljoen troy ounce. Voor dit jaar rekent de CPM Group op een 5% stijging van de Chinese zilverproductie tot 128,3 miljoen troy ounce.

Ook Canadese en Amerikaanse zilvermijnen zullen dit jaar meer zilver produceren dan vorig jaar, zo schat de CPM Group in. In Canada werd het afgelopen jaar 17,6 miljoen troy ounce zilver geproduceerd. De mijnproductie van zilver is al acht jaar op rij gedaald in Canada, maar in 2013 verwacht men weer een stijging naar 18,2 miljoen troy ounce. In de VS daalde de zilverproductie in 2012 ook ten opzichte van het jaar daarvoor, tot een niveau van 36,9 miljoen troy ounce. Voor 2013 verwacht de CPM Group een bijdrage van 41,2 miljoen troy ounce aan de wereldwijde zilverproductie, afkomstig van Amerikaanse zilvermijnen.

Primaire zilvermijnen waren in 2012 goed voor een mijnproductie van 192,6 miljoen troy ounce, omgerekend 24,4% van de totale wereldwijde zilverproductie. De rest van de zilverproductie komt als bijproduct van mijnen die lood, zink, koper of goud uit de grond halen. De grootste primaire zilvermijnen ter wereld zijn Fresnillo (Mexico), Polymetal’s Dukat Silver/Gold Mine (Rusland), Buenaventura’s Uchucchacua, Silver Standard Pirquitas en Coeur d’Alene Mines’ Palmarejo (Peru). De grootste uit de VS is Hecla’s Creek in Alaska.

De top vijf van zilvermijnen met de grootste zilverproductie ziet er als volgt uit:

  • BHP Billiton’s Cannington zilver/lood/zink mijn (Australië)
  • Fresnillo zilvermijn (Mexico)
  • Goldcorp Peasquito goud- en zilvermijn (Mexico)
  • KGHM’s Rudna kopermijn (Polen)
  • Dukat goud/zilver mijn (Rusland)


Volgens de CPM Group zal de lagere zilverprijs dit jaar niet leiden tot een krimp in de totale mijnproductie. Integendeel, men verwacht dat de mijnproductie dit jaar een nieuw record van 721,1 miljoen troy ounce zal bereiken. Dat is substantieel meer dan het mijnaanbod van 698,3 miljoen troy ounce in 2012. Het totale aanbod van zilver (inclusief recycling) is dit jaar maar 1 miljoen troy ounce groter dan vorig jaar. Dat komt omdat er in 2012 een recordhoeveelheid zilver werd gerecycled.

Kostprijs zilver gestegen

De gemiddelde productiekosten (average silver cash cost) stegen in 2012 met 19% naar $10,04 per troy ounce. Vorig jaar waren de basiskosten per troy ounce nog $8,44. De kosten voor het opgraven van zilver stegen door het opstarten van nieuwe projecten en door een toename in de directe kosten die gemaakt worden bij de winning van zilver. De kostprijs van $10,04 per troy ounce is overigens niet gelijk aan de totale kosten per troy ounce, die liggen nog wat hoger. Uiteraard kunnen ook de productiekosten per mijn sterk verschillen. Door de daling van de zilverprijs maken sommige mijnen waarschijnlijk geen winst meer. Mijnen met lagere kosten zullen hun productie verder opschroeven, terwijl mijnen met een hogere kostprijs zullen snijden in de exploratiekosten.

Zilvervoorraden
Volgens de CPM Group zijn de bekende zilvervoorraden in 2012 met 3,2% gestegen tot een recordhoeveelheid van 847,7 miljoen troy ounce. Daar staat tegenover dat de niet aangegeven zilvervoorraden het afgelopen jaar naar schatting met 56,1 miljoen troy ounce zijn geslonken.

Zilvervraag
De industriële vraag naar zilver zakte het afgelopen jaar met 1,8% tot 858,9 miljoen troy ounce. “Een lagere vraag naar zilver vanuit India woog het afgelopen jaar zwaar op de wereldwijde vraag”, zo schrijft de CPM Group in haar Silver Yearbook 2013.

Juwelen en zilverwaar zijn de grootste component van de wereldwijde vraag naar zilver. Vanuit deze hoek zakte de vraag in 2012 met 1,4% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in India en in West-Europa liep de vraag terug. Ook de vraag naar zilveren beleggingsmunten liet in 2012 een sterke terugval zien. Ten opzichte van 2011 liep de vraag naar dergelijke munten met 20,9 miljoen troy ounce terug, een daling van ongeveer 18%. Vooral de Oostenrijkse Munt zag de vraag naar haar Wiener Philharmoniker beleggingsmunten sterk teruglopen. In 2012 werden er 9 miljoen minder munten verkocht dan in 2011. Ook de Canadese en Amerikaanse munthuizen zagen de vraag naar hun zilveren Maple Leaf en Silver Eagle munten met 6 á 7 miljoen stuks teruglopen.

De relatief zwakke vraag naar dit soort beleggingsmunten in 2012 werd gecompenseerd door een sterke groei van zilver-ETF’s en een groeiende afzetmarkt voor zilveren munten en zilverbaren in China. De CPM Group verwacht dat de totale ‘beleggingsvraag’ naar zilver ook dit jaar op historisch hoge niveaus zal blijven. Toch is voorzichtigheid geboden, want de CPM Group verwacht dat de zilverprijs gedurende dit jaar verder zal zakken. Dat kan de belangstelling van beleggers voor zilver temperen.