Daling Turkse lira zet Europese banken onder druk

De daling van de Turkse lira zou wel eens negatief kunnen uitpakken voor een aantal Europese financiële instellingen, zo meldt de Financial Times. Banken als het Spaanse BBVA, het Italiaanse UniCredit en het Franse BNP Paribas hebben namelijk relatief veel blootstelling aan de Turkse economie en moeten bij een verdere waardedaling van de lira rekening houden met meer betalingsproblemen voor Turkse bedrijven.

Volgens cijfers van de Bank for International Settlements (BIS) heeft de Spaanse bankensector met omgerekend ruim $80 miljard de grootste blootstelling aan de Turkse economie. Frankrijk komt met omgerekend bijna $40 miljard aan leningen op de tweede plaats, terwijl Italiaanse banken voor bijna $20 miljard hebben uitgeleend aan Turkse bedrijven.

Wisselkoers

De ECB vreest dat veel Turkse bedrijven die in vreemde valuta geleend hebben zich niet hebben ingedekt tegen een valutarisico en dat ze door de waardedaling van de lira steeds meer moeite zullen hebben om leningen in bijvoorbeeld euro's en dollars af te betalen. Door de waardedaling van de lira worden deze schulden naar verhouding steeds duurder, waardoor het risico op wanbetaling toeneemt. Dat is niet alleen een risico voor die bedrijven, maar ook voor de Europese banken die op grote schaal leningen hebben verstrekt.

Volgens analisten van Goldman Sachs moeten we de wisselkoers van de Turkse lira ten opzichte van de dollar de komende tijd goed in de gaten houden. Een koers van meer dan 7,1 lira tegenover de dollar wordt als kritiek beschouwd. Turkse banken die vorderingen hebben in lira en die verplichtingen hebben in euro's en dollars beschikken bij een wisselkoers van meer dan 7,1 niet meer over extra reserves om tegenvallers op te vangen, zo waarschuwt de Amerikaanse zakenbank. Sinds het begin van dit jaar is de lira al meer dan een derde in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en op het moment van schrijven staat de wisselkoers op een dieptepunt van ongeveer 6 lira.

Turkse lira onderuit

De Turkse lira is dit jaar hard onderuit gegaan, omdat de financiële markten hun vraagtekens zetten bij het beleid van de eerder dit jaar herkozen president Erdogan. De president is het niet eens met het monetaire beleid van de centrale bank en pleit al enige tijd voor een renteverhoging in plaats van een renteverlaging. Ook heeft hij aangegeven meer grip te willen hebben op het beleid van de centrale bank. Vooral dat laatste is iets waar beleggers en valutahandelaren allergisch voor zijn.

Erdogan heeft zijn bevolking opgeroepen om edelmetalen en vreemde valuta als euro's en dollars in te wisselen voor lira om de waardedaling van de munt te stoppen, maar blijkbaar doen Turken precies het tegenovergestelde. Sinds het begin van dit jaar zijn zowel de dollar als de euro in waarde gestegen, terwijl de goudprijs in Turkse lira ruim 40% hoger staat dan begin dit jaar. Turkse spaarders hebben dus alle reden om goud te kopen of spaargeld om te zetten naar euro's en dollars.


Goudprijs in Turkse lira (Bron: Goldprice.org)


Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines