Deense bank introduceert negatieve spaarrente


De Deense Jyske Bank zal later dit jaar een negatieve spaarrente introduceren voor vermogende klanten. Spaarders die meer dan 7,5 miljoen Deense kronen op hun rekening hebben staan - omgerekend ongeveer een miljoen euro - moeten daar vanaf december rente over gaan betalen. Het gaat om een negatieve rente van maximaal 0,6% op jaarbasis.

Jyske Bank, een van de grotere banken van Denemarken, wil met vermogende klanten in gesprek over het rentetarief. Lukt het niet om tot een regeling te komen, dan zal de bank een tarief van -0,6% hanteren. Dat is nog meer dan de rente die de ECB vraagt aan banken binnen de Eurozone die tegoeden bij de centrale bank willen stallen. Dat tarief ligt momenteel namelijk op -0,4%.

Negatieve rente bereikt consument

Negatieve rente was tot voor kort een kwestie waar alleen de grote financiële instellingen mee te maken kregen. Maar door de aanhoudende daling van de rente beginnen banken de lagere rentestanden ook door te berekenen aan de consument. Dat begon in Zwitserland, maar spreid zich nu verder uit naar andere landen in Europa. Zo zijn er ook al een aantal Duitse banken met negatieve spaarrente.

De Jyske Bank haalde eerder deze maand al het nieuws met de eerste hypotheek met negatieve rente. De bank bood hypotheken met 10 jaar vaste rente aan voor een rentetarief van -0,5%. Dat voordeel wordt aan klanten doorberekend in de vorm van een extra aflossing op de hypotheek. Zo wordt het in Denemarken nog aantrekkelijker om geld te lenen voor de aankoop van een huis.

Spaarrente onder nul

Ook in Nederland speelt de discussie van een negatieve rente op spaargeld. Onder meer ING en de Volksbank overwegen een negatieve rente voor vermogende spaarders, omdat hun spaartegoeden de banken meer geld kosten dan ze opleveren.

Een negatieve rente op hypotheken is in Nederland minder waarschijnlijk. Dat komt omdat hypotheken in Denemarken direct worden gebundeld en doorverkocht op de financiële markten. Beleggers zien deze gebundelde leningen als een veilige belegging en zijn bereid daar een rentevergoeding voor te betalen. In Nederland blijven de hypotheken vaker op de balans van de bank staan.