Degussa: Duitsers kochten in november 40% meer goud


In de maand november is er veel meer fysiek goud verkocht in Duitsland dan in voorgaande maanden, zo schrijft de Duitse goudsmelterij Degussa in een persbericht. De smelterij schat dat er in de afgelopen maand ongeveer 15 ton fysiek goud verkocht werd in Duitsland met een totale waarde van ongeveer €450 miljoen. Dat is 40% meer dan het maandelijkse gemiddelde over het hele jaar 2014.

Niet alleen werd er relatief veel goud verkocht in november, ook de verkoop van zilver liet een goede stijging zien. Dat merkte Degussa ook in haar omzet, want die is dit jaar het grootsts sinds 2011. Zowel online als in de fysieke winkels werd meer goud verkocht, waarbij met name de middelgrote goudbaren van 1 troy ounce, 100 gram en 250 gram goed verkocht werden. Voor wat betreft beleggingszilver deden vooral de zilveren Maple Leaf munten uit Canada en de kilomunten van de Australische Perth Mint het goed.

Volgens Degussa was de vraag in november groter door toenemende onzekerheid over de economie en de financiële sector, gecombineerd met relatief gunstige prijzen voor de edelmetalen. “We zien geen paniek aankopen zoals we die zagen tijdens de piek van de crisis. Wel zien we dat beleggers een groter deel van het vermogen in hun portefeuille richting goud verschuiven. Ook was het aantal nieuwe klanten in november bijzonder groot”, aldus Wolfgang Wrzesniok-Roßbach de directeur van Degussa.

De toegenomen vraag naar goud en zilver legt meer druk op de goudproducenten en de munthuizen, want ook in de VS en in Aziatische markten nam de vraag naar edelmetaal toe in november. Degussa zag op de Duitse markt een tekort aan Krugerrand munten ontstaan, waardoor de premie op deze beleggingsmunt verdubbelde.

Hoewel de vraag naar goud en zilver in het najaar sterk aantrok was de vraag in de eerste helft van het jaar vrij zwak. Dat ziet ook Degussa in haar verkopen over heel 2014 in vergelijking met een jaar eerder. Werd er vorig jaar nog 121 ton goud verkocht in Duitsland, dit jaar verwacht Degussa een totaal van 116 ton.

Tenslotte merkt de Duitse smelterij Degussa op dat ook de volumes van sloopgoud de laatste tijd weer wat toenemen. Ook is er meer vraag naar opslag van edelmetalen, hoewel de meerderheid van de mensen die goud kopen dat bij voorkeur thuis bewaart.Degussa zag vraag naar goud in Duitsland in november toenemen