Deutsche Bank gaat negatieve rente doorberekenen

Het was slechts een kwestie van tijd. In navolging op een aantal andere banken gaat ook Deutsche Bank negatieve rente doorberekenen aan klanten. Zowel zakelijke klanten als vermogende particulieren gaan in de toekomst betalen om geld op de bank te laten staan. Hoeveel boeterente de bank in rekening brengt is nog niet duidelijk. Volgens plaatsvervangend directeur Karl von Rohr, die zijn plannen zondag in een interview met de Frankfurter Allgemeine bekendmaakt, is de bank al in gesprek met de betreffende klanten.

Deutsche Bank worstelt, net als alle andere banken in de Eurozone, met het rentebeleid van de ECB. De centrale bank hanteert een depositorente van -0,5% op tegoeden die banken bij de centrale bank parkeren. In de praktijk betekent dit dat banken jaarlijks miljarden euro's aan rente betalen. Voor de grootste bank van Duitsland gaat het om een kostenpost van een paar honderd miljoen euro per jaar.

Spaarder betaalt de rekening

De ECB wil dat banken negatieve rente doorberekenen aan spaarders, zodat die gemotiveerd worden om meer geld te investeren of te beleggen. Vooralsnog zonder succes, omdat mensen door de onzekere vooruitzichten juist meer geld opzij zetten. Juist in Duitsland wordt nu veel meer gespaard. Daar komt bij dat banken spaarders proberen te ontzien, uit vrees voor negatieve publiciteit. In plaats van negatieve rente door te berekenen proberen ze de kosten op een andere manier proberen terug te verdienen, bijvoorbeeld met hogere bankkosten of een hogere rente op leningen.

De Duitse bankensector heeft de laatste jaren al miljarden euro's naar de ECB gebracht, maar de bereidheid om dat te doen neemt af. De verwachting is dat de rente nog langdurig laag blijft, waardoor meer banken de stap durven te zetten om de rekening bij spaarders neer te leggen. Ze doen dat alleen voor de meest vermogende klanten en niet voor de kleine spaarders. Ook in andere landen wordt negatieve rente op spaargeld langzaam uit de taboesfeer gehaald.

Deutsche Bank staat de laatste jaren onder druk door tegenvallende winstcijfers en verschillende schandalen. Om de winstgevendheid op de lange termijn te verbeteren voert de bank nu drastische hervormingen door. In het derde kwartaal rapporteerde de bank een verlies van €832 miljoen, meer dan analisten hadden verwacht.

Lees ook:

IMF onderzoekt mogelijkheden negatieve rente

Bundesbank: 'Banken moeten negatieve rente kunnen vragen'

Wat is de echte boodschap van negatieve rente?