Deutsche Bank heeft problemen met betaalsysteem

Deutsche Bank ondervindt problemen bij de verwerking van grote transacties in het Verenigd Koninkrijk. Daarover heeft de bank contact opgenomen met de Britse toezichthouder, zo meldt Bloomberg. Twee weken geleden sprak de bank ook al met de Bank of England over problemen met het Britse betaalsysteem. In oktober werden grote transacties van de bank op een aantal dagen niet doorgezet, waardoor ongeveer 21.000 betalingen naar Amazon.com vertraging opliepen.

Deutsche Bank wil haar oude betaalinfrastructuur te vervangen, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Directeur Christian Sewing stelde vorig jaar nog een nieuwe operationeel directeur aan om dit proces in goede banen te leiden. Ook haalde hij expertise van softwarebedrijf SAP in huis om invulling te geven aan de technische kant van de operatie. De bank wil de komende vier jaar €13 miljard investeren in technologie en €4 miljard in controlesystemen.

Deutsche Bank wil investeren in betalingsverkeer

In juli kondigde de grootste bank van Duitsland nieuwe hervormingen aan, waarin betalingsverkeer als kernactiviteit werd omschreven. Voor het betalingsverkeer richtte de bank zelfs een aparte divisie op. De betalingsproblemen in het Verenigd Koninkrijk komen dus op een zeer ongelukkig moment. Waardoor de problemen in het Verenigd Koninkrijk zijn ontstaan, dat blijft vooralsnog onduidelijk. De bank heeft al maatregelen genomen om te voorkomen dat klanten hinder ondervinden met het betalingsverkeer.

Een insider verklaarde tegenover de Financial Times dat er vaker storingen zijn binnen het Britse betaalsysteem en dat ook andere banken wel eens problemen hebben. Maar Deutsche Bank zou er van alle banken het slechtste uit komen. Een andere bron liet weten dat de betalingsproblemen waarschijnlijk het gevolg zijn van jarenlange bezuinigingen op het gebied van betalingsverkeer en dat de jongere generatie meer moeite heeft om met verouderde banksoftware te werken.

Het Britse CHAPS betaalsysteem verwerkte afgelopen maand 4,3 miljoen betalingen met een totale waarde van £7,5 biljoen. Dagelijks  In totaal zijn er 34 banken en financiële instellingen op dit systeem aangesloten.