Deutsche Börse: Duitsers kochten in 2017 veel goud
Volgens de Deutsche Börse hebben Duitsers het afgelopen jaar veel goud gekocht, aangezien de totale voorraad van het edelmetaal in exchange traded funds (ETF's) vorig jaar met bijna 50% is toegenomen.

Michael Koenig, algemeen directeur van het bedrijf achter de Duitse aandelenbeurs, verklaarde tegenover Reuters dat er vooral onder institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars meer belangstelling is voor goud-ETF's. Maar ook onder kleinere vermogensbeheerders, family offices en particuliere beleggers steeg het afgelopen jaar de belangstelling voor goud kopen.

Volgens de Deutsche Börse steeg de totale voorraad van Xetra Gold, het populairste goud-ETF in Duitsland, van 117,59 ton aan het einde van 2016 naar een recordhoeveelheid van 175,04 ton eind 2017. Gewaardeerd tegen de huidige goudprijs van iets meer dan €35.000 per kilogram vertegenwoordigen de aandelen van dit ETF een totale waarde van €6,1 miljard.

Duitsers kopen meer goud

Beleggen in goud wordt door de extreem lage rente steeds vaker gezien als een alternatieve vorm van sparen. Vooral in Duitsland, waar de bevolking relatief gezien veel spaart en dus meer benadeeld wordt door het ruime monetaire beleid van de ECB. Daar komt bij dat goud bekend staat als een veilige haven, zeker in tijden van meer politieke onzekerheid.

In november schreven we ook al over de toegenomen populariteit van het edelmetaal in Duitsland, een trend die wordt bevestigd door de laatste cijfers van de World Gold Council. In een speciaal rapport over de Duitse goudmarkt zagen we al dat er bij onze oosterburen per hoofd van de bevolking veel meer edelmetaal wordt gekocht dan in landen die een sterke traditionele band hebben met goud, zoals Turkije, China en India.

Veilige haven

Het is opmerkelijk dat er in 2017 meer edelmetaal werd verkocht in Duitsland, aangezien de wereldeconomie aantrekt en ook Duitsland een sterke economische groei laat zien. Ondanks de daling van de staatsschuld, de lage werkloosheid en het sterke consumentenvertrouwen neemt de populariteit van het edelmetaal toe. Een mogelijke verklaring daarvoor is het wantrouwen van Duitsers ten aanzien van het monetaire beleid in de Eurozone en de geopolitieke risico's die nog steeds boven de markt hangen.