DNB past haar verhaal over goud aan

De Nederlandsche Bank heeft haar tekst over de goudvoorraad aangepast. In 2019 schreef de centrale bank nog dat goud het ultieme vertrouwensanker is voor het financiële stelsel en dat de goudvoorraad als onderpand kan dienen voor een nieuw monetair systeem. Bijvoorbeeld als het huidige monetaire systeem instort, aldus DNB. In de nieuwe tekst spreekt de centrale bank niet meer van het instorten van geldsystemen, maar geeft ze een algemene beschrijving van de goudstandaard.

De aanpassing van de tekst is opvallend, omdat de vorige omschrijving al een goede weergave gaf van de werkelijkheid. Door de geschiedenis heen heeft goud zich steeds bewezen als stabiele waarde, juist op de momenten dat geldsystemen instorten. En dat is door de monetaire geschiedenis heen al regelmatig gebeurd. De openhartigheid waarmee DNB toen sprak over de goudvoorraad was opvallend en verfrissend. Nu staat er een tekst die minder tot de verbeelding spreekt:

"Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren."

Goud als vertrouwensanker

Naast een algemene beschrijving van de goudstandaard herhaalt DNB in haar nieuwe beschrijving dat goud een belangrijke rol vervult als vertrouwensanker. En dat is misschien wel de essentie van het verhaal. De Nederlandsche Bank ondertekende in september 1999 met andere centrale banken een overeenkomst, waarin ze stelde dat goud een belangrijke rol zou blijven spelen in de wereldwijde monetaire reserves. Dat standpunt heeft de centrale bank sindsdien steeds herhaald.

Sinds de kredietcrisis van 2008 heeft DNB geen goud meer gekocht of verkocht. Wel besloot ze in 2014 in het diepste geheim een deel van haar goudvoorraad te repatriëren uit de Verenigde Staten. Ze haalde bijna 10.000 goudstaven met een totale waarde van €3,6 miljard terug uit New York. Sindsdien bewaart de centrale bank bijna een derde van haar goudvoorraad van 612,5 ton op Nederlandse bodem.

Dat het edelmetaal nog altijd een belangrijke rol speelt blijkt wel uit het feit dat DNB een heel nieuw Cashcentrum laat bouwen voor de goudvoorraad. In dit nieuwe complex op het defensieterrein van Soesterberg ligt het goud niet alleen veilig, ook is het van daaruit makkelijker te transporteren dan vanuit de oude goudkluis van DNB in hartje Amsterdam.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines