Dollar daalt, risicoactiva blijven populair bij beleggers

15 feb. 2021 17:33:00 door Frank Knopers |  Categories: Financieel Comments
Dollar daalt, risicoactiva blijven populair bij beleggers

De recente trends op de financiële markten hielden vorige week aan. De prijzen van aandelen en bedrijfsobligaties schoten omhoog. De dollar maakte geen grote bewegingen, maar was zwak. Powell liet duidelijk weten dat de Federal Reserve “binnen afzienbare tijd” naar stimuleringsmaatregelen zal blijven tenderen, en de regering-Biden lijkt dit voorbeeld te volgen. De ECB en de Europese regeringen komen hierdoor onder druk te staan om hetzelfde te doen.

Deze week draait alles om de belangrijkste PMI-indices voor de economische activiteit. In zowel de VS als het VK en de eurozone worden vrijdag de eerste cijfers over de activiteitenniveaus in februari gepubliceerd. Wij verwachten een opwaartse verrassing bij de indices voor het VK en de eurozone, en opnieuw een heel sterk cijfer voor de VS. Als onze inschatting juist is, wordt het opnieuw een positieve week voor risicoactiva in het algemeen en valuta uit opkomende markten in het bijzonder. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Er waren vorige week niet veel cijfers, dus richtten de markten zich op het ronduit goede nieuws uit Italië, dat voormalig ECB-voorzitter Draghi een regering heeft weten te vormen. Hierdoor vonden Italiaanse staatsobligaties iets meer aftrek. De euro liet een bescheiden stijging ten opzichte van de dollar zien en volgde daarbij de lijn van de meeste andere G10-valuta.

Deze week zal de aandacht opnieuw uitgaan naar het tempo waarmee in de eurozone wordt gevaccineerd. Daarnaast zijn er de ‘vooruitlopende’ PMI-enquêtes onder inkoopmanagers, die, zoals we al zeiden, wel eens opwaartse verrassingen zouden kunnen worden, omdat ondernemingen zich aan de lockdown-beperkingen aanpassen en steeds meer consumentenvraag opgekropt zit.

Britse pond

De succesvolle uitrol van het vaccinatieprogramma in het VK zorgt er nog steeds voor dat het Britse pond hoger wordt verhandeld. De rally van het pond werd aangewakkerd door het nieuws dat de economie in het VK in het laatste kwartaal van 2020 niet is gekrompen, want dit wijst erop dat de laatste lockdowns minder schade hebben aangericht dan gevreesd.

Het pond presteerde beter dan al zijn G10-tegenhangers, met uitzondering van de Australische dollar. Behalve de PMI’s krijgen we deze week ook de inflatiecijfers van januari. We verwachten bij de inflatiecijfers in het algemeen opwaartse verrassingen, en als dat klopt, zal het pond deze week een goede prestatie neerzetten.

Amerikaanse dollar

In zijn speech in New York van vorige week formuleerde voorzitter Powell de uiterst ‘dovish’ houding van de Federal Reserve. Begrotingstechnisch maakt de regering-Biden zich sterk voor een omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen. Het is in dit verband indrukwekkend dat de US Treasury, het Amerikaanse ministerie van Financiën, vorige week een groot bedrag aan staatsobligaties wist te plaatsen zonder dat dit direct invloed op de prijs had – hoewel de obligaties vrijdag in de late handel wel in de uitverkoop gingen.

Naast de PMI’s, die in de VS iets minder betekenis hebben dan elders, wordt het volgens ons tijd om aandacht aan de Amerikaanse obligatiemarkten te gaan besteden. Wij denken dat in de huidige politieke context steeds meer vraagtekens zullen worden gezet bij het aanhouden van Amerikaans schuldpapier dat aanzienlijk minder oplevert dan de inflatie.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl