Dollarkoers stijgt, marktfocus verschuift naar beleid centrale banken

De Amerikaanse dollar eindigde vorige week hoger ten opzichte van alle G10-valuta, met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse dollar. Deze laatste trok opeens alle aandacht toen de Nieuw-Zeelandse centrale bank, de RBNZ, liet weten naar het voorbeeld van de Norges Bank met renteverhogingen te willen beginnen. Dit is een opvallende ontwikkeling, die erop wijst dat de handel op de valutamarkten op middellange termijn steeds meer bepaald zal worden door de verwachtingen ten aanzien van de afbouw van het ultraruime monetaire beleid van de centrale banken, en de relatieve timing daarvan.

Bij de valuta uit opkomende markten ging alle aandacht uit naar de Braziliaanse real. Die moest recent een sell-off ondergaan, maar liet vorige week een flinke rebound zien nadat de regering haar economische groeiverwachting had verhoogd.

De Amerikaanse rentemarkten wisten het schokkende inflatierapport van juni te negeren, maar volgens ons wordt de opkomende inflatiedruk en de reactie van de centrale bank op dit probleem in de komende maanden het belangrijkste macro-economische thema voor de markten. De julibijeenkomst van de ECB van aanstaande donderdag wordt extra belangrijk – en niet alleen omdat het de eerste bijeenkomst op dit niveau is na de strategische herziening. Ook vrijdag zou een volatiele dag kunnen worden, want dan verschijnen in de eurozone, de VS en het Verenigd Koninkrijk de voorlopige PMI-indices voor economische activiteit. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

In de eurozone was de industriële productie in mei iets zwakker dan verwacht, maar de markten negeerden dit achterlopende (‘lagging’) nieuws volledig. ECB-voorzitter Lagarde heeft de belangstelling voor de julibijeenkomst van de ECB aangewakkerd door te suggereren dat de eerder deze maand aangekondigde strategische herziening tijdens de bijeenkomst van deze week uitgebreid zal worden besproken.

Gezien het nieuwe ‘symmetrische’ inflatiedoel verwachten de markten dat de communicatie uiterst ‘dovish’ zal zijn, maar wij denken dat de ‘duiven’ bij de ECB steeds meer tegenwind zullen krijgen door de toenemende inflatiedruk (hoewel deze in de eurozone achterloopt). Dit is op middellange termijn positief voor de euro.

Britse pond

Het Britse inflatierapport van juni leverde opnieuw een behoorlijke opwaartse verrassing op. Marktstrategen hebben nauwelijks tijd om hun prognoses aan de realiteit aan te passen. Volgens ons is nu de belangrijkste vraag hoe snel de leden van het Monetary Policy Committee ‘hawkish’ zullen worden als reactie op de inflatiedruk in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld. Twee van hen gingen vorige week al ‘om’, wat onze visie bevestigt dat de Bank of England wel eens als een van de eerste grote centrale banken in ontwikkelde economische gebieden tot renteverhogingen zou kunnen overgaan. Wij zijn daarom ‘bullish’ over het Britse pond.

Amerikaanse dollar

De inflatiecijfers waren opnieuw schrikbarend hoog, maar gek genoeg zetten Amerikaanse staatsobligaties een rally neer. De headline-inflatie steeg naar 5,4% op jaarbasis en de minder volatiele kernindex steeg toch naar 4,5%. Gerekend over de afgelopen drie maanden vertoont deze laatste nu een stijging van 10,6% op jaarbasis. De markten weten voorlopig nog niet of ze de dollar moeten bestraffen of belonen voor deze combinatie van lage rendementen en een hoge inflatie. Voor de middellange termijn zijn wij er nog steeds van overtuigd dat de weg van de minste weerstand voor de dollar omlaag leidt.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl