Donkere wolken boven commercieel vastgoed in de VS

De markt voor commercieel vastgoed wordt hard getroffen door de coronacrisis. Door maatregelen tegen het coronavirus de waarde van winkelcentra, hotels en andere commerciële gebouwen in de Verenigde Staten sterk gedaald. En dat heeft gevolgen voor de markt van commercial mortgage-backed securities (CMBS), leningen die gedekt zijn door commercieel vastgoed. Nieuwe cijfers van Wells Fargo laten zien dat problematisch vastgoed in deze sector na herwaardering gemiddeld 27% minder waard is.

De Financial Times geeft voorbeelden van een aantal grote hotels in de Verenigde Staten, commercieel vastgoed dat door de coronacrisis een kwart tot de helft in waarde is gedaald. Deze afwaarderingen kunnen een nieuwe financiële crisis veroorzaken, zoals de vastgoedbubbel voorafgaand aan de kredietcrisis in 2008. Toen waren het vooral huishoudens die de hypotheek niet meer konden betalen, waardoor de huizenprijzen daalden. Nu stapelen de problemen zich op in commercieel vastgoed, waar coronamaatregelen de omzet hebben gedecimeerd.

Nieuwe kredietcrisis in de maak?

Banken hebben al meer geld opzij gezet om verliezen in commercieel vastgoed op te vangen. In het tweede kwartaal is het aantal leningenportefeuilles met problematisch onderpand al sterk toegenomen. Beleggers die zogeheten commercial mortgage-backed securities in hun portefeuille hebben beginnen zich ook steeds meer zorgen te maken. Normaal gesproken zijn de hypotheken op dit commercieel vastgoed minder dan 60% van de waarde van de panden, maar door de waardedaling van het vastgoed is deze ratio gestegen tot bijna 90%. Dat betekent dat een groot deel van de buffer inmiddels is verdampt.

Door de coronacrisis is het heel lastig om de waarde van commercieel vastgoed te bepalen. De winstgevendheid van winkels, restaurants, hotels en dergelijke is namelijk erg afhankelijk van maatregelen tegen het coronavirus. Die maatregelen kunnen immers strenger worden als het virus oplaait, maar de overheid kan ze ook versoepelen als de situatie verbetert. Die onzekerheid maakt het lastig om een inschatting te maken van de toekomstige omzet van hotels, restaurants en winkels. Een afwaardering van verpakte hypotheekleningen in deze sector kan banken, pensioenfondsen en andere financiële instellingen raken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines