Dubai profiteert van Aziatische vraag naar goud
Dubai profiteert van een toenemende vraag naar fysiek goud vanuit Azië. Vorig jaar werd er bij het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) in totaal 2.250 metrische ton goud verhandeld, omgerekend is dat een bedrag van ongeveer $75 miljoen. Vergeleken met 2012 was dat een stijging van 73% in volume.

Volgens Bullionstreet liep 40% van al het fysiek verhandelde goud via Dubai. Dat komt door de strategische ligging van de oliestaat, tussen de Westerse landen met grote goudvoorraden en de Oosterse landen met een toenemende vraag naar goud. Maar het is niet alleen de ligging die Dubai aantrekkelijk maakt voor goudhandelaren. Ook de wetgeving, de financiële infrastructuur en de fysieke infrastructuur maken van Dubai een belangrijk financieel centrum in de regio.

Vorig jaar verhuisde veel fysiek goud van West naar Oost. De Chinese markt werd voor een belangrijk deel van goud voorzien via Zwitserland. Maar voor de oliestaten in het Midden-Oosten en voor India is Dubai een belangrijke doorvoerhaven voor fysiek goud.

Volgens John Hathaway van Tocqueville Asset Management zal de goudhandel via Dubai toenemen, indien de middenklasse in Azië zich verder weet uit te breiden. Het is deze doelgroep die relatief veel goud koopt.

“Het verhaal van Dubai is onderdeel van de grote migratie van goud weg uit de financiële centra. Dubai is een distributiepunt voor alle hoeken van Azië en hun activiteiten zijn afhankelijk van groei van de middenklasse in verschillende Aziatische economieën”, zo verklaarde de vermogensbeheerder tegenover Bullionstreet.