Duitsers kopen meer gouden munten en baren sinds crisis


Sinds het uitbreken van de financiële crisis is ook in Duitsland de vraag naar gouden munten en goudbaren aanzienlijk toegenomen. En hoewel het de laatste jaren economisch weer wat beter lijkt te gaan blijft de vraag naar het edelmetaal daar substantieel groter dan voor de crisis.

Vorig jaar kochten spaarders en beleggers in Duitsland zelfs voor meer dan €6 miljard van het edelmetaal. Duitsland is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een van de grootste afzetmarkten voor het edelmetaal. De laatste jaren wordt er ieder jaar weer er voor meer dan 100 ton aan gouden munten en baren per jaar gekocht, een veelvoud van het gemiddelde van 17 ton op jaarbasis in de periode van 1997 tot en met 2005. Daar komt bij dat Duitse beleggers sinds 2007 ook de mogelijkheid hebben om in ETF's te beleggen, waarmee de drempel om goud te kopen verder werd verlaagd.

Duitsers kopen veel meer goud dan voor de crisis (Bron: World Gold Council)

Waarom kopen Duitsers zoveel goud?

Er zijn verschillende verklaringen te vinden waarom Duitsers de laatste tien jaar zoveel goud kopen. In 2008 was er natuurlijk de wereldwijde financiële crisis, waardoor beleggers en spaarders een veilige haven zochten voor hun vermogen. Een paar jaar later brak de Europese schuldencrisis uit, waardoor men zich zorgen begon te maken over de stabiliteit van de Europese bankensector en het voortbestaan van de euro. De ECB wist deze crisis te bezweren, maar niet zonder miljarden aan noodliquiditeit aan banken te verstrekken en voor honderden miljarden aan staatsobligaties op te kopen.

Deze opeenvolging van verschillende crises, gecombineerd met een aanhoudende daling van de spaarrente, was voor veel Duitsers reden om goud te kopen. Daar komt bij dat de bevolking van Duitsland weet wat het is als een munt haar waarde verliest. De afgelopen honderd jaar kende het land maar liefst acht verschillende valuta, waarvan één door hyperinflatie ten onder ging. Dat onze oosterburen affiniteit hebben met het edelmetaal blijkt ook uit onderstaande grafiek, die laat zien dat een Duitser gemiddeld veel meer beleggingsgoud bezit dan een gemiddelde inwoner van Turkije, China, de Verenigde Staten of India.

Duitsers hebben relatief veel beleggingsgoud (Bron: World Gold Council)

Goud-ETF's populair

Sinds 2007 hebben Duitse beleggers ook de mogelijkheid om via zogeheten exchange traded funds (ETF's) in edelmetalen te beleggen. Deze fondsen houden fysiek edelmetaal als onderpand aan voor aandelen die via de beurs verhandeld worden. In tien jaar tijd is de totale hoeveelheid goud in beheer bij dit soort fondsen gegroeid van vrijwel niets naar ongeveer 250 ton, waarvan de helft in de afgelopen twee jaar. Opvallend is dat deze vorm van beleggen in goud vooral populair is bij institutionele beleggers. Volgens schattingen is twee derde van de aandelen van dit soort ETF's in handen van grote beleggingsfondsen en pensioenfondsen.

Goud-ETF's winnen snel aan populariteit (Bron: World Gold Council)

Sparen in goud

Uit een onderzoek dat vorig jaar in opdracht van de World Gold Council werd uitgevoerd bleek dat de meerderheid van de Duitse bevolking van mening is dat goud op de lange termijn haar waarde zal behouden en dat bijna de helft van de Duitsers zich financieel veiliger voelt door het edelmetaal te bezitten. Ruim veertig procent van de meer dan 2.000 respondenten liet in dezelfde enquête weten meer vertrouwen te hebben in goud dan in de valuta van landen.

Volgens de World Gold Council kopen de meeste Duitsers goud ter bescherming van hun vermogen (57%), terwijl een kleinere groep het behalen van een goed rendement over de langere termijn voorop stelt (28%). Voor een kwart van de Duitse beleggers wordt goud niet meer gezien als een belegging, maar als een vorm van spaargeld.