ECB bespreekt nieuwe ronde van TLTRO

De ECB lanceert dit jaar mogelijk een nieuwe ronde van TLTRO. Volgens bestuurslid Benoit Cœuré wordt er in het bestuur van de centrale bank gesproken over een dergelijke maatregel, waarmee banken in de eurozone goedkoop aan financiering kunnen komen. Dat is opmerkelijk, omdat de centrale bank eind vorig jaar haar opkoopprogramma nog beëindigde. Dat de centrale bank nu overweegt opnieuw liquiditeit beschikbaar te stellen doet vermoeden dat de bankensector er niet zo sterk voor staat.

Het bestuurslid van de ECB benadrukte dat een dergelijke maatregel alleen wordt overwogen wanneer het past binnen het monetaire beleid. Het mag geen maatregel zijn om banken te ondersteunen. Daarmee herhaalde hij eerdere uitspraken van ECB-president Draghi over dit onderwerp. "Ik zie dat er veel discussie is in de markt over het toevoegen van - zoals we dat noemen - TLTRO, Targeted Long-Term Refinancing Operation. Dat is mogelijk. We bespreken het, maar we willen er zeker van zijn dat het een monetair beleidsdoel dient", zo verklaarde Cœuré tegenover Bloomberg.

Nieuwe ronde van TLTRO?

In de zomer van 2014 lanceerde de ECB een nieuw programma om banken van goedkope financiering te kunnen voorzien. Via dit programma, genaamd TLTRO, werden banken in de gelegenheid gesteld om voor lange termijn financiering aan te trekken. Dat programma loopt volgend jaar af, wat betekent dat banken dan alternatieve bronnen van financiering moeten zoeken. Dat kan tot gevolg hebben dat banken minder kredieten kunnen verlenen of dat de rente voor een lening hoger wordt.

Cœuré weerlegde de suggestie dat de ECB een nieuwe ronde van liquiditeitssteun overweegt om banken overeind te houden. "Dat is geen goed argument, omdat het geen monetair beleidsargument is. banken moeten op hun eigen benen kunnen staan en ze zouden zelf liquiditeitsbuffers moeten aanleggen", aldus het bestuurslid van de centrale bank. Momenteel hebben banken in de eurozone voor meer dan €720 miljard opgenomen via het eerste TLTRO programma.

De laatste maanden zijn de macro-economische vooruitzichten behoorlijk verslechterd. Eind vorig jaar ging de aandelenmarkt hard onderuit en de Federal Reserve besloot daarop af te zien van een verdere renteverhoging. De suggestie dat de ECB mogelijk een nieuw TLTRO programma opstart had ook effect op de financiële markten. De euro zakte naar het laagste niveau sinds november, terwijl de Europese index van bankaandelen steeg en afgelopen week met 4% winst sloot.