ECB onderzoekt digitale euro

De ECB overweegt de introductie van een digitale euro, zo blijkt uit een nieuw rapport dat onlangs verscheen. Het gaat om een elektronische vorm van geld, die net als munten en bankbiljetten door de centrale bank wordt uitgegeven. Volgens de centrale bank is een digitale variant op contant geld nodig om de euro voor te bereiden op het digitale tijdperk. Ook zou het de internationale rol van de euro kunnen versterken.

Met de introductie van digitaal centralebankgeld probeert de ECB meer grip te krijgen op nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van virtuele munten, maar ook aan betaalsystemen van technologiebedrijven als Apple en Google. Om te voorkomen dat de euro deze slag mist wil de ECB een virtuele tegenhanger ontwikkelen. Dat kan een soort virtuele munt zijn, die gebruikers in staat stelt zonder tussenkomst van banken betalingen uit te voeren.

Digitaal centralebankgeld

Steeds meer centrale banken besteden de laatste jaren aandacht aan digitaal centralebankgeld, zogeheten central bank digital currencies. Daarmee spelen ze in op grote veranderingen in het betalingsverkeer, zoals de opkomst van virtuele munten en een afname van het gebruik van contant geld. Op termijn zou dat wel eens het einde kunnen betekenen van contant geld.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines