'ECB overweegt nieuw stimuleringsprogramma'

De ECB overweegt in november opnieuw te beginnen met het opkopen van staatsobligaties. Dat schrijft de Duitse krant Spiegel op basis van bronnen binnen de centrale bank. Het opnieuw opstarten van het opkoopprogramma zou nodig zijn ter ondersteuning van de fragiele economie van de eurozone. Een nieuw opkoopprogramma zou bedrijven moeten stimuleren om meer te investeren en consumenten om meer geld uit te geven.

Als dit gerucht klopt is de timing op zijn minst opmerkelijk te noemen. Eind oktober neemt Mario Draghi namelijk afscheid van zijn functie als voorzitter van de centrale bank. Dat betekent dat Christine Lagarde, de beoogd opvolger van Draghi, in november gelijk van start gaat met een nieuwe ronde van monetaire stimulering. Eind vorig jaar werd het opkoopprogramma nog volledig afgebouwd, in de zin dat de centrale bank slechts de obligaties op haar balans doorrolt.

Meer monetaire stimulering

Eerder deze maand zei ECB-bestuurslid Ignazio Visco dat de centrale bank nieuwe stimuleringsmaatregelen moet overwegen als de economische groei niet aantrekt. Binnen een paar weken zou de centrale bank volgens hem de opties voor nieuwe stimulering moeten overwegen. Zeer waarschijnlijk gaat het dan om het opkopen van staatsobligaties.

Analisten van verschillende banken houden al rekening met een nieuw opkoopprogramma. Niet alleen vanwege uitspraken van bestuursleden van de bank, maar ook vanwege de nominatie van Christine Lagarde als opvolger van Draghi. Lagarde heeft zich in het verleden vaker positief uitgelaten over het opkopen van activa als beleidsinstrument voor centrale banken.

Bloomberg maakte een overzicht van de verwachtingen van verschillende banken. Dit is wat de analisten van verschillende banken zeggen over de mogelijkheid van een nieuw opkoopprogramma van de ECB.

Goldman Sachs

“Een terugkeer naar grootschalige QE wordt bemoeilijkt door de zelfopgelegde limieten van de ECB voor de aankoop van activa. Maar er blijft veel ruimte over om de aankopen van bedrijfsobligaties uit te breiden. We schatten dat de ECB onder de huidige beperkingen tot €400 miljard aan staatsschuld zou kunnen kopen. Een beperkt opkoopprogramma - bijvoorbeeld met maandelijkse aankopen van €30 miljard voor negen maanden - lijkt haalbaar binnen de bestaande beperkingen."

Morgan Stanley

“Tegenvallende groei en een inflatie beneden de doelstelling doen ons geloven dat de ECB nu denkt dat extra stimulering gerechtvaardigd is. Dit betekent waarschijnlijk het opnieuw activeren van het opkoopprogramma. Wanneer precies en in welke omvang onzeker is. Hoewel het anders zou kunnen zijn, gaan we ervan uit dat de centrale bank al in het vierde kwartaal zou kunnen beginnen met het kopen van zo'n €45 miljard euro per maand, met een aankondiging in september.”

JPMorgan

"In dit stadium verwachten we niet meer QE, maar we benadrukken dat de voorspelbaarheid extreem laag is in termen van de macro-vooruitzichten en de reactie van de ECB daarop."

ABN Amro

“We verwachten dat de ECB opnieuw QE zal lanceren, gezien de verslechtering van de economische vooruitzichten en de dalende inflatieverwachtingen. Het tweede opkoopprogramma zou €630 miljard euro kunnen bedragen en vanaf januari 2020 negen maanden lang tegen €70 miljard euro per maand kunnen lopen. Het nieuwe programma zou relatief meer uit aankopen van nationale agentschappen, regionale obligaties en bedrijfsobligaties kunnen bestaan. Binnen het opkoopprogramma van staatsobligaties zou de aankooplimiet onveranderd kunnen blijven, hoewel deze limiet zou kunnen stijgen voor nationale agentschappen en regionale obligaties.”

BNP Paribas

"We denken dat de ECB een opkoopprogramma van €35-40 miljard zal aankondigen voor een looptijd van zes tot negen maanden, te beginnen in december, waardoor de deur open blijft voor een verdere uitbreiding, met het risico van een eerdere aankondiging. Het nieuwe opkoopprogramma zal zich volgens ons concentreren op staatsobligaties, aangevuld met aankopen van activa uit de private sector."

HSBC

"De huidige vooruitzichten voor groei en inflatie, samen met de politiek van de Europese Unie, betekenen dat we geen directe herstart van QE verwachten, hoewel een verschuiving in toon ten aanzien van de technische beperkingen betekent dat een geloofwaardig programma mogelijk is als neerwaartse risico's optreden."

Commerzbank

"Vanuit het standpunt van de ECB zijn er een aantal redenen waarom netto aankopen van activa niet mogen worden hervat. Zelfs als de centrale bank de opkooplimiet zou verhogen van de huidige 33% naar 50%, dan suggereren onze berekeningen dat deze hogere limiet waarschijnlijk in ongeveer twee jaar zal worden bereikt. De ECB moet daarom haar munitie heel voorzichtig gebruiken, ook al heeft ze officieel benadrukt dat dit geen probleem is."

Danske Bank

"We verwachten dat de ECB de rente met 20 basispunten zal verlagen, een gelaagd systeem zal introduceren, uitgebreide 'forward guidance' zal toepassen en het opkoopprogramma zal herstarten in een pakket dat al in september zou kunnen komen. Onze verwachting is dat de ECB het opkoopprogramma opnieuw zal starten voor de 12 maanden in een maandelijks tempo van €45-60 miljard."

ECB begon in 2015 met het stimuleringsprogramma (Bron: ECB)