ECB voegt €600 miljard toe aan opkoopprogramma

De ECB breidt haar nieuwe opkoopprogramma voor staatsobligaties uit met nog eens €600 miljard. Dat maakte de centrale bank vandaag bekend. De totale omvang van het pandemic emergency purchase programme (PEPP) stijgt daarmee naar €1,35 biljoen. Het steunprogramma blijft tenminste tot eind juni volgend jaar actief.

Volgens de centrale bank draagt de uitbreiding van dit steunprogramma bij aan een soepele kredietverlening voor huishoudens en bedrijven. Echter blijkt uit de eerste resultaten van het programma dat de centrale bank de afgelopen maanden vooral Italiaanse staatsleningen heeft gekocht. Het opkoopprogramma lijkt daarmee eerder een instrument om overheidsfinanciën te ondersteunen dan om bedrijven en huishoudens te helpen.

ECB breidt opkoopprogramma verder uit

De centrale bank heeft onder het nieuwe opkoopprogramma al meer dan €235 miljard aan schuldpapier opgekocht. In dat tempo zou het opkoopprogramma al in oktober of november tegen haar limiet aan lopen. Door het bedrag met €600 miljard te verhogen heeft de ECB de ruimte om langer en ook meer schuldpapier uit de markt te halen.

ECB kocht al €235 miljard aan staatsobligaties onder het nieuwe PEPP progamma (Bron: Bloomberg)

Naast dit nieuwe opkoopprogramma blijft ook het eerder opgestarte opkoopprogramma actief. Tot het einde van dit jaar koopt de centrale bank €140 miljard per maand aan schuldpapier op. Door al deze programma's zal het balanstotaal van de centrale bank verder groeien. Het is echter de vraag of dat de economie veel verder zal helpen.

Hieronder kunt u de persconferentie van de ECB volgen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines