Euro vrijdag in laatste handelsuren onderuit door escalatie energiecrisis

De euro leek vorige week een behoorlijk goede prestatie te gaan neerzetten. De koers van de munt werd gesteund door de verwachting dat de ECB ‘hawkish’ zal zijn, en uit het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport bleek dat de druk zou kunnen afnemen, wat goed nieuws is voor de Fed. Toen meldde Gazprom vrijdag aan het einde van de dag dat het de gasleveringen aan West-Europa voor onbepaalde tijd stopzet. Hierdoor raakten de euro en de meeste andere valuta in een duikvlucht ten opzichte van de dollar. Door dit nieuws wordt het vooruitzicht van grootschalige energietekorten in Europa realistischer en stijgt de angst voor een recessie.

De uitdaging waar de ECB aanstaande donderdag voor staat, is buitengewoon lastig: schokkend nieuws over de energievoorziening, terwijl de werkloosheid laag blijft en de inflatiedruk hoger is dan ooit. Handelaren moeten een weloverwogen keuze maken tussen een renteverhoging van 50 of van 75 basispunten, en de ECB moet proberen verloren tijd in te halen. In deze context heeft het schokkende nieuws over de gasleveringen vorige week nog eens voor extra onzekerheid gezorgd. In de VS is de handelsweek door een feestdag korter en wordt niet veel nieuws verwacht. In het VK kan de strijd om de opvolging van premier Boris Johnson wat volatiliteit voor het Britse pond opleveren. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De inflatiecijfers van vorige week bevestigden dat de klus die de ECB moet klaren misschien wel moeilijker is dan die van elke andere grote centrale bank. De inflatie was opnieuw een opwaartse verrassing: zowel het headlinecijfer als het kerncijfer waren een historisch record voor de eurozone. De ECB-bijeenkomst is waarschijnlijk de cruciaalste van dit jaar. De inflatiecijfers zijn afschuwelijk en de centrale bank loopt duidelijk achter op de curve, terwijl de afhankelijkheid van Centraal-Europa van Russisch gas voor een energieschok heeft gezorgd zoals die nog nergens anders is vertoond. Wij denken dat de ECB de rente toch met 75 basispunten gaat verhogen, want de renteniveaus in de eurozone lopen hopeloos achter op de niveaus elders en op de economische realiteit, en met monetair beleid kun je geen gas tevoorschijn toveren om tekorten op te vangen.

Britse pond

In het VK waren veel ‘second-tier’ gegevenspunten vorige week beter dan verwacht. Dit gold bijvoorbeeld voor de detailhandelsverkopen, de huizenprijzen en het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen. De PMI-index voor de productiesector werd opwaarts bijgesteld. Het Britse pond had er niet veel aan: die bleef de euro omlaag volgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wel lijken deze gegevenspunten erop te wijzen dat de angst voor een acute recessie overdreven is. Deze week wacht iedereen op de uitkomst van de strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij. Als Liz Truss wint, is dit waarschijnlijk goed nieuws voor het pond, in ieder geval voor de korte termijn, want zij wil extra overheidsuitgaven, meer handelsprotectionisme en dus een verkrapping van het monetaire beleid. Dit is een mix die historisch gezien altijd positief is gebleken voor een munt.

Amerikaanse dollar

Het belangrijke werkgelegenheidsrapport was een welkome opluchting voor de Federal Reserve. De snelle banengroei houdt aan, waardoor de angst voor een recessie in de VS verdwijnt. De beroepsbevolking is gegroeid en de lonen zijn minder gestegen dan werd verwacht. Ook uit het JOLTS-rapport (Job Openings and Labor Turnover Survey) was eerder in de week al gebleken dat er veel arbeidsvraag is, maar dat dit eerder tot groei van de beroepsbevolking leidt dan tot een loonspiraal. Als reactie hierop daalden de koersen in de VS, en zou het een moeilijke week voor de dollar zijn geworden als deze niet nét voor de sluiting van de beurs in New York was gered door de mededeling van Gazprom dat de gasleveringen voor onbepaalde tijd worden stopgezet.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl