“Europese ministers van Financiën willen gezamenlijke begroting”
Een groot aantal ministers van Financiën binnen de Europese Unie is van mening dat een Europese begroting een bijdrage kan leveren aan de stabiliteit binnen de eurozone. Dat zei Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van een ontmoeting met alle ministers van Financiën van de Europese Unie, waarin gesproken werd over verdere integratie tussen de verschillende economieën. In december zullen de ministers verder praten over dit onderwerp, waarna de concrete doelen voor de eerste helft van volgend jaar bekend zullen worden gemaakt.

"Best veel ministers hebben het gevoel dat het nuttig is om het instrumentarium uit te breiden met een stabiliserende fiscale eenheid", zo verklaarde Dijsselbloem na afloop van de bijeenkomst. Het is nog de vraag hoe groot die Europese begroting moet worden en hoe deze gefinancierd moet worden. Sommige landen willen een gezamenlijk potje van honderden miljoen euro's, maar er zouden ook landen zijn geweest die weinig enthousiast zijn over deze plannen.

Europese begroting

Een Europese begroting moet volgens voorstanders voorkomen dat een nieuwe schuldencrisis in een deel van de Eurozone zich snel kan verspreiden richting andere landen, zoals dat in 2011 en 2012 gebeurde tijdens de Europese schuldencrisis. De ECB moest toen ingrijpen om te voorkomen dat landen als Griekenland, Spanje en Portugal de toegang tot de kapitaalmarkt zouden verliezen. De centrale bank lanceerde het OMT-programma, waarmee ze op beperkte schaal staatsobligaties van probleemlanden begon op te kopen.

Naast een Europese begroting spraken de ministers van Financiën ook over het terugdringen en verdelen van de risico's in de bankensector. Een van de instrumenten daarvoor is de oprichting van een Europees depositogarantiestelsel voor alle spaarders in de Eurozone. Dat betekent dat wanneer een bank ergens in de Eurozone omvalt, dat alle andere banken in de Eurozone de rekening betalen voor het compenseren van gedupeerde spaarders.

De oprichting van een fiscale unie en een Europees depositogarantiestelsel zijn onderdeel van een groter plan richting het versterken van de Europese monetaire en economische unie, zoals beschreven is in het Vijf Presidenten Rapport. Daarin staat het routeplan voor een financiële unie en een begrotingsunie.