Extreme vraag naar goud in China en India na prijsdaling

De daling van de goudprijs heeft vooralsnog alleen maar meer enthousiasme en gretigheid losgemaakt onder de potentiele kopers van goud. Niet alleen bij Goudstandaard zien we een toenemende vraag naar fysiek goud en zilver, ook elders in de wereld is de vraag naar edelmetaal sterk toegenomen.

De bodem onder de goudmarkt wordt gevormd door China en India, twee landen die samen bijna de helft van het wereldwijde aanbod van fysiek goud afnemen. Ook hier is de prijsdaling overwegend met enthousiasme ontvangen. Bullionstreet schrijft dat het bijzonder druk is bij de goudwinkels en juweliers in beide landen. In India houden de handelaren voor het aankomende trouwseizoen rekening met een vraag die mogelijk 50% hoger is dan normaal. Deze stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan het feit dat de goudprijs zo laag staat.

'Dumpprijzen'
Volgens analisten zal deze ‘goudrush’, gedreven door de relatief lage goudprijs, een stevig fundament onder de markt leggen. Men spreekt over dumpprijzen voor goud, die de vraag naar het metaal alleen maar zullen versterken. India kocht het afgelopen jaar 864 ton goud, terwijl China ongeveer 776 ton goud van de markt haalde.

Bullionstreet schrijft dat veel goudwinkels door hun voorraad van 10 gram en 20 gram goudbaren heen zijn en dat het gele metaal als warme broodjes over de toonbank gaat. Het aantal klanten zou bij sommige goudwinkels verdubbeld zijn, zo melden bronnen tegenover Bullionstreet. Ook in andere markten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, zou men veel goud kopen. Dat beperkt zich niet alleen tot goudbaren en gouden munten, want ook gouden juwelen zouden gretig aftrek vinden onder vermogende mensen.

Een woordvoerder van de World Gold Council (WGC) verklaarde dat de waarde van goud door de geschiedenis heen bewezen is. Ondanks de turbulentie die er nu is in de markt blijven de fundamentals om goud te kopen intact. Met fysiek goud kan het vermogen van families generaties lang bewaard blijven, aldus de woordvoerder van de WGC.