Federal Reserve dreigt met hogere inflatie

De Federal Reserve lijkt steeds wanhopiger te worden in haar streven naar inflatie. In mei beweerde voorzitter Jerome Powell in het programma 60 Minutes dat hij de Amerikaanse economie had overspoeld met liquiditeit, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen geld bij bedrijven en huishoudens is terechtgekomen. Om het streven naar inflatie nog meer naar voren te brengen overweegt de centrale bank nu haar inflatiedoelstelling te verruimen.

In plaats van maximaal 2% inflatie overweegt de Fed nu een doelstelling van gemiddeld 2% over langere termijn. Dat betekent dat de centrale bank een inflatie boven dat niveau voortaan zal tolereren, om een lagere inflatie in een voorgaande periode in te lopen. "Dit kan de neerwaartse druk op de inflatie terugdringen en de inflatieverwachtingen dichter bij de doelstelling brengen", zo schrijven economen van de centrale bank.

Federal Reserve haalt inflatiedoelstelling niet (Bron: Bloomberg)

Fed worstelt met deflatie

De Federal Reserve worstelt de laatste maanden met de deflatoire druk van de coronacrisis. Ondanks alle stimulerende maatregelen en opkoopprogramma's houden consumenten en bedrijven de hand op de knip. Ze stellen consumptieve bestedingen en investeringen uit, een fenomeen dat de centrale bank probeert te bestrijden door de inflatieverwachtingen te manipuleren. Het is nog maar de vraag of dat gaat werken, want bedrijven en huishoudens gaan pas werkelijk geld lenen en uitgeven als ze meer vertrouwen hebben in de toekomst. Daar kan de centrale bank weinig invloed op uitoefenen.

Het streven naar een hogere inflatie kan tot meer roekeloos monetair beleid leiden. Zo geven de officiële inflatiecijfers waar de centrale bank op stuurt geen inzicht in bubbelvorming in de reële economie. Zo hield de voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke tot vlak voor de huizenmarktcrisis vol dat er geen sprake was van extreme overwaardering van vastgoed. Niet veel later stortte de Amerikaanse woningmarkt in elkaar en volgde een grote kredietcrisis.

Risicovol beleid

Met het verder oprekken van het monetaire beleid ondermijnt de centrale bank het vertrouwen van de markt. Dat zien we onder meer terug in de goudprijs, want die is sinds het begin van de coronacrisis sterk gestegen. Onlangs steeg de prijs van het edelmetaal naar een record van meer dan $2.000 per troy ounce. Daaruit blijkt niet alleen de vrees voor inflatie, maar ook een afnemend vertrouwen in de macht van centrale banken.

De Fed wil de rente pas zal verhogen wanneer haar doelstellingen voor zowel inflatie als werkloosheid zijn gehaald. Daarmee lijkt een renteverhoging op korte of middellange termijn zo goed als uitgesloten. Met het vooruitzicht van een langdurig lage rente en oplopende inflatie blijft goud kopen een aantrekkelijk alternatief.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines