Fed heeft nu al derde positie in grootste bedrijfsobligatiefonds

De Federal Reserve heeft in minder dan twee maanden de derde positie in het grootste fonds voor bedrijfsobligaties ter wereld opgebouwd. Volgens de laatste cijfers heeft de centrale bank nu al meer dan 13 miljoen aandelen van het iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond Fund. Deze positie is goed voor een marktwaarde van $1,79 miljard. Alleen Bank of America en Fisher Asset Management hebben een grotere positie in dit obligatiefonds.

Ook in andere obligatiefondsen wordt de centrale bank een grote speler. Zo bezit de Fed de tweede grootste positie in het Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF en de vijfde positie in het Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond ETF. Deze obligatiefondsen beheren respectievelijk $29 en $36 miljard aan vermogen in de vorm van bedrijfsobligaties. In totaal heeft de centrale bank tot en met 16 juni ongeveer $6,8 miljard aan schuldpapier van bedrijven opgekocht.

Fed koopt bedrijfsobligaties

De Fed begon op 12 mei bedrijfsobligaties te kopen om de financiële markten te kalmeren. Niet alleen via de secundaire markt, maar ook rechtstreeks van individuele bedrijven. De verwachting is dat de centrale bank vanaf nu meer schuldpapier rechtstreeks van bedrijven zal opkopen dan via ETF's. In april maakte de centrale bank bekend dat ze bereid is tot $2,3 biljoen aan bedrijfsleningen op te kopen om de coronacrisis te overbruggen. De centrale bank is dus bereid om nog veel meer bedrijfsschulden op haar balans te plaatsen.

Met het opkopen van bedrijfsleningen ondersteunt de Fed de kredietmarkt en helpt ze bedrijven om leningen door te rollen. Sinds de aankondiging van dit nieuwe steunprogramma in maart zijn de renteverschillen in de obligatiemarkt aanzienlijk gedaald. Mede dankzij dit nieuwe opkoopprogramma steeg het balanstotaal van de Amerikaanse centrale bank in recordtempo naar meer dan $7 biljoen. Ter vergelijking, vorig jaar zakte het balanstotaal nog onder de $4 biljoen door het terugdraaien van een eerder opkoopprogramma. Een acute crisis op de repomarkt maakte in september een einde aan de balansafbouw.

Renteverschil tussen veilige 'investment grade' en risicovolle 'high yield' obligaties daalt weer

Balanstotaal Fed naar $7 biljoen door nieuwe opkoopprogramma's

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines