Federal Reserve verlaagt rente voor het eerst sinds crisis


De Federal Reserve heeft deze week voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis de rente verlaagd. Woensdag besloot de centrale bank de rente conform verwachtingen met 25 basispunten te verlagen. De renteverlaging is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse economie nog steeds groeit en de werkloosheid uitzonderlijk laag is. Het lijkt dan ook vooral een preventieve maatregel, bedoeld om neerwaartse risico's voor de economische groei op te vangen.

Fed-voorzitter Jerome Powell werd de afgelopen weken door president Trump onder druk gezet om de rente te verlagen. Volgens de Amerikaanse president doet de centrale bank te weinig om de economie te ondersteunen. Ook is hij van mening dat de renteverhogingen van de afgelopen jaren een negatief effect hebben gehad op de groei van de Amerikaanse economie.

De centrale bank heeft sinds december 2015 in totaal negen renteverhogingen doorgevoerd. Ook werd toen een begin gemaakt met het verkleinen van de balans, door staatsobligaties en hypotheekleningen weer terug op de markt te brengen.

Federal Reserve verlaagt rente voor het eerst sinds crisis (Bron: St. Louis Fed)

Federal Reserve wijzigt koers

De Federal Reserve besloot deze week niet alleen de rente te verlagen. Ook stopt de centrale bank per direct met het verkleinen van haar balans, terwijl dat aanvankelijk pas in september zou gebeuren. Met deze maatregelen probeert de centrale bank de rente verder omlaag te duwen en economie een nieuwe impuls te geven. De theorie is dat bedrijven en consumenten bij een lagere rente meer geld uitgeven en minder gaan sparen.

Opvallend genoeg zorgde de renteverlaging niet voor enthousiasme onder beleggers. De waarde van de dollar steeg, maar de beurzen in de Verenigde Staten gingen omlaag. Mogelijk hadden beleggers gehoopt op meer, want in de aanloop naar het rentebesluit werd er ook al gesproken over een renteverlaging van 50 basispunten. Ook suggereerde Powell dat de centrale bank geen plannen heeft om de rente nog verder te verlagen.

Meer monetaire stimulering

De Federal Reserve heeft met deze renteverlaging aanzet gegeven voor een nieuwe ronde van monetaire stimulering. Ook andere centrale banken overwegen nieuwe maatregelen, nu de groei van de wereldeconomie afzwakt. De Japanse centrale bank zou van plan zijn opnieuw staatsobligaties op te kopen, terwijl ook de ECB in september een nieuwe ronde van stimulering overweegt. Ook zijn nieuwe maatregelen van de Zwitserse centrale bank door de waardestijging van de frank niet uit te sluiten.

Centrale banken spelen een belangrijke rol in de wereldwijde handelsoorlog, omdat ze met hun woorden en daden de waarde van de valuta kunnen manipuleren. Volgens de Amerikaanse president Trump proberen Europa en China de waarde van hun munt te verlagen, waardoor de Verenigde Staten genoodzaakt zijn om tegenmaatregelen te nemen. Op twitter spreekt Trump zelfs van een nieuwe lange cyclus van renteverlagingen. Dat betekent dat de valutaoorlog nog niet ten einde is.