Financiële repressie virtuele munten neemt toe
Virtuele munten hebben hun populariteit voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat deze zonder tussenkomst van banken verhandeld kunnen worden, waarbij een zekere mate van anonimiteit gewaarborgd blijft. Mede daardoor zijn virtuele munten ook een populair instrument geworden in het illegale circuit. Zo publiceerde Europol drie maanden geleden een rapport, waarin ze waarschuwt voor alternatieve virtuele munten als monero, ethereum en Zcash, die veel moeilijker te traceren zijn dan de Bitcoin.

Verschillende bedrijven hebben zich de laatste jaren gespecialiseerd in technieken om kwaadaardige gebruikers binnen het Bitcoin netwerk op te sporen. Zo heeft het in 2014 opgerichte bedrijf Chainalysis software ontwikkeld waarmee de blockchain van Bitcoin geanalyseerd kan worden. Gecombineerd met een 'zwarte lijst' van verdachte Bitcoin-adressen kan deze software alle transacties binnen het netwerk opsporen die mogelijk verband houden met criminele transacties.

Alternatieve virtuele munten

Door de komst van nieuwe technieken om de blockchain te analyseren is er meer vraag naar alternatieve virtuele munten die lastiger te traceren zijn, zoals monero en Zcash. Monero gebruikt een vorm van encryptie en genereert fictieve adressen om de werkelijke afzender en de waarde van de transactie te maskeren. Om die reden worden geldstromen in en uit deze virtuele munt nauwlettend in de gaten gehouden.

Volgens Pawel Kuskowski van Coinfirm, een bedrijf dat handelsplatformen voor virtuele munten helpt met het traceren van dubieuze transacties, worden transacties met monero standaard aangemerkt als een 'hoog risico'. Bij Bitcoin is dat in slechts bij tien procent van de transacties het geval, zo verklaarde hij tegenover Bloomberg.

De populariteit van alternatieve munten blijkt wel uit de koersontwikkeling van de laatste tijd. Volgens cijfers van Coinmarketcap is de waarde van monero de afgelopen twee maanden verviervoudigd tot $380, terwijl de prijs van Bitcoin in dezelfde periode 'slechts' verdubbelde. Zcash is een minder bekend alternatief, maar ook deze virtuele munt is in de laatste twee maanden meer dan verdubbeld in prijs.

Hoe anoniem zijn virtuele munten?

Een vaak genoemd voordeel van virtuele munten is dat ze vrij anoniem zijn en daarom niet getraceerd kunnen worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen enkele controle plaatsvindt. Bedrijven die een online handelsplatform voor virtuele munten aanbieden weten dat toezichthouders meekijken en doen daarom hun best om illegale transacties tegen te houden.

In Australië gaan al geruchten rond van banken die tegoeden bevriezen, maar het is niet duidelijk op welke schaal dat gebeurt. Wel mag het duidelijk zijn dat toezichthouders ook de markt voor virtuele munten nauwlettend in de gaten houden en dat overheden en banken de middelen hebben om de handel in virtuele munten aan banden te leggen.