First Majestic stopt verkoop zilver door lage zilverprijs

Zilvermijn First Majestic voelt zich door de daling van de zilverprijs genoodzaakt de verkoop van zilver tijdelijk stop te zetten. De mijn blijft nog wel gewoon produceren, maar zal het edelmetaal voorlopig niet op de markt brengen. In een nieuwsbericht op hun website lezen we dat het zilver waarschijnlijk pas later dit jaar weer op de markt wordt gebracht, in de hoop dat de prijs van het edelmetaal dan weer hoger staat.

In het derde kwartaal daalde de zilverkoers met 19%, de grootste daling in een kwartaal sinds het uitbreken van de financiële crisis in het jaar 2008. Toen zakte de zilverprijs in korte tijd van bijna $20 naar minder dan $10 per troy ounce. De tijd zal leren of First Majestic een verstandig besluit heeft genomen. Als de zilverprijs over een aantal maanden nog lager staat is dat ongunstig voor de waarde van de opgebouwde zilvervoorraad.

Als meer zilvermijnen het voorbeeld van First Majestic volgen komt de fysieke zilvermarkt verder onder druk te staan. Dat zou volgens de wet van vraag en aanbod betekenen dat de zilverprijs op termijn weer zal stijgen.

Lage zilverprijs

De lage zilverprijs maakt kostenbesparingen in de sector noodzakelijk. In het geval van First Majestic worden bezuinigen doorgevoerd in de managementlaag en in verschillende operationele posities. Deze maatregelen moeten de kosten verlagen, zonder dat dit een negatief effect heeft op de toekomstige groeiplannen.

De afgelopen twaalf maanden heeft First Majestic haar personeelsbestand al met 11% teruggebracht tot 3.800. Begin 2013 stonden er ongeveer 4.900 mensen op de loonlijst van het bedrijf. Dat het bedrijf een grote efficientieslag heeft weten te maken blijkt ook wel uit de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Ondanks het gekrompen personeelsbestand wist First Majestic de productie van zilver gelijk te houden. De productie van lood en zink, metalen die vaak samen met zilver uit de grond komen, liet zelfs een stijging zien ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.First Majestic bewaart zilver in afwachting van betere prijzen