Gaat China investeren in Russische goudmijnen?


De goudmijnsector van Rusland kan een nieuwe impuls krijgen met investeringen uit China. Dat zegt Sergey Kashuba, directeur van de Unie van Russische Goudproducenten, in een gesprek met Bloomberg. Chinese investeerders zouden interesse hebben in de hoogwaardige goudreserves in de Russische bodem, die door het gebrek aan investeringen nog niet geëxploiteerd worden.

Rusland heeft na China en Australië de grootste goudmijnproductie ter wereld, maar door de daling van de goudprijs van de afgelopen jaren wordt er nauwelijks nog geïnvesteerd in nieuwe projecten. Daardoor dreigt de productie van de goudmijnen in Rusland volgend jaar voor het eerst te dalen.

“Chinees geld kan binnenkort opduiken in de Russische goudmijnsector. Chinese goudmijnen hebben in eigen land de meest hoogwaardige goudreserves al opgegraven en daarom kijken ze nu met belangstelling naar Rusland. De waardedaling van de roebel maakt de goudwinning in Rusland nog interessanter”, zo verklaarde Kashuba tegenover Bloomberg.

Investeringen uit China

De eerste Chinese acquisities en joint-ventures in Rusland zouden we volgens Kashuba volgend jaar al kunnen verwachten. De eerste voorbereidingen daarvan vinden volgens hem nu al plaats, zonder verder in detail te treden.

Polyus Gold, het grootste goudmijnbedrijf in Rusland, zoekt een Chinese zakenpartner om samen te investeren in het Natalka project in Siberië. Het bedrijf voert al gesprekken met China National Gold en met een aantal andere Chinese goudproducenten. Met dit nieuwe project wil Polyus Gold de Sukhoi Log reserve aanboren, een van de tien grootste ondergrondse goudreserves ter wereld.

Samenwerking

Volgens Sergey Kashuba moet de Russische goudmijnsector meer samenwerken, bijvoorbeeld door gezamenlijk knooppunten op te zetten waar verschillende mijnen hun goud kunnen zuiveren. Daarmee kunnen ze hun kostprijs per troy ounce goud omlaag brengen. Ook zouden de mijnen hun goudproductie verder kunnen opschroeven door ondergronds naar goud te zoeken door middel van tunnels. Die techniek wordt in Rusland nog amper toegepast.

De goudmijnsector van Rusland zal dit jaar naar verwachting een recordhoeveelheid van 239 ton goud produceren, een procent meer dan in 2014. Tellen we daar al het secundaire aanbod van sloopgoud bij op, dan komen we op een totaal aanbod van 290 ton goud over heel 2015.

Voor volgend jaar wordt een stijging van de goudmijnproductie van hooguit een procent verwacht, veel minder dan de groei van zes tot acht procent in de afgelopen jaren.

Update: Vandaag werd bekend dat twee grote spelers in de Russische goudmijnsector, Polyus International en Polyus Gold, een van de grootste ondergrondse goudreserves van het land gaan aanboren. Polymetal koopt een 15,3% belang in een nieuwe joint-venture en investeert $18 miljoen in het nieuwe project. In de tweede fase van dit grote project zal het bedrijf nog eens $72 miljoen investeren. Van de eerste investering van $18 miljoen gaat $10 miljoen naar Polyus en $8 miljoen naar exploratie. De ontwikkelingen zijn dus al in volle gang!China heeft interesse in Russische goudmijnen