Geen nieuws is goed nieuws voor de euro

21 juli 2020 09:13:00 |  Categories: Financieel Comments
Geen nieuws is goed nieuws voor de euro

De wereldeconomie, budgettair beleid, monetair beleid, of pandemie-cijfers: er was vorige week geen nieuw doorslaggevend nieuws. De rally van de euro is in deze context opvallend. Stijgen is voor de gemeenschappelijke munt mogelijk de weg van de minste weerstand. Niets kan de euro op het moment van schrijven van slag brengen, zelfs niet het feit dat er nog geen definitieve overeenstemming is over de vorm en de voorwaarden van het Europese herstelfonds. De euro opende maandagochtend in Azië op koersen die nog steeds in de buurt van de hoogste niveaus sinds 2018 komen.

Deze week zal de handel naar verwachting worden bepaald door een combinatie van politiek, pandemie-informatie en economisch nieuws. De markten zullen zich richten op de verwachte aankondiging van een nieuw pakket budgettaire stimuleringsmaatregelen door de Amerikaanse federale overheid, de uitkomsten van de EU-bijeenkomst en ontwikkeling van de besmettingscijfers en de aantallen doden in de VS. Aan het einde van de week worden de PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone in juli gepubliceerd. We verwachten daarbij nog steeds positieve verrassingen. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De ECB-bijeenkomst van juli was vorige week behoorlijk saai, zoals wij en het grootste deel van de markt al hadden verwacht. De centrale bank is (terecht) van mening dat de grootschalige programma’s die in de afgelopen maanden in het leven zijn geroepen op dit moment voldoende zijn, en kan het zich veroorloven om een afwachtende houding aan te nemen. De aandacht verschuift nu naar de politiek: op het moment van schrijven vergadert de Europese Raad zondag tot laat in de nacht over het herstelfonds en de voorwaarden daarbij.

We verwachten nog steeds dat overeenstemming zal worden bereikt; als het vandaag niet lukt, dan zal het op korte termijn tijdens een tweede bijeenkomst gebeuren. De PMI’s van juli zouden opnieuw een opwaartse verrassing moeten zijn, vooral omdat tot nu toe – anders dan in de VS – geen grootschalige nieuwe lockdown maatregelen nodig zijn geweest. Wij denken dat deze cijfers de gemeenschappelijke munt op koers zullen houden.

Britse pond

Het Britse pond leverde vorige week de slechtste prestatie van alle G10-valuta. Door het economische nieuws, dat slechter is dan verwacht, en het gebrek aan voortgang bij de Brexit-onderhandelingen blijven de rendementen op Engelse staatsobligaties verdampen. De zwakke bbp-cijfers van vorige week gaan over de maand mei en zeggen daarom niet zo veel.

Deze week verschijnen de flash-PMI-indices voor economische activiteit in juli, die een actueler beeld moeten geven van de mate waarin de economie zich van de dieptepunten in april herstelt. We verwachten daarbij een opwaartse verrassing, en beginnen te denken dat de markten met de recente sell-off van het pond te ver zijn gegaan.

Amerikaanse dollar

In de VS blijft het aantal nieuwe coronagevallen stijgen. Dit nieuws is iets minder slecht dan het lijkt: het aantal doden stijgt (tot nu toe) niet mee en de VS voert per hoofd van de bevolking meer tests uit dan elk ander groot land. Tot nu toe wordt het effect van het corona-nieuws tenietgedaan door optimisme over de economische cijfers en het vooruitzicht dat er een vaccin aan komt.

Wat de economie betreft: in juli eindigt de aanvullende werkloosheidsuitkering van $600 per week. Het Amerikaanse Congres en Trump staan steeds meer onder druk om met een vierde pakket budgettaire stimuleringsmaatregelen te komen, en we verwachten dat deze week overeenstemming zal worden bereikt. De markten zullen scherp naar de omvang van het pakket kijken. Als die teleurstellend is, komen risicoactiva wereldwijd in de problemen. Wat de dollar dan doet, is moeilijk te voorspellen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl