George Soros koopt goudmijnaandelen

George Soros heeft opnieuw aandelen GLD verkocht. Op 31 maart had hij 530.900 aandelen GLD in zijn portefeuille, eind vorig jaar waren dat er nog 600.000. Toch keert de belegger het metaal niet helemaal de rug toe, want als we ArabianMoney mogen geloven is een deel van de opbrengst uit de verkoop van GLD omgezet in aandelen van goudmijnen. Een bedrag van $40 miljoen werd omgezet in aandelen van het Market Vectors Gold Miner Major ETF (GDX). Daarnaast kocht Soros voor $25 miljoen aan call opties op het Market Vectors Gold Miner Junior ETF (GDXJ). Dat laatste fonds bestaat uit zogeheten juniors, kleine mijnbouwbedrijven en exploratiebedrijven waarvan het toekomstpotentieel nog vrij onzeker is.

George Soros denkt meer rendement te kunnen maken op een mandje goudmijnaandelen dan op een ETF van fysiek goud. De mijnaandelen zijn de afgelopen jaren behoorlijk afgestraft. Sinds september vorig jaar zijn zowel het GDX als het GDX Junior ETF gehalveerd in waarde. Ten opzichte van het hoogste punt noteren de GDX en de GDX Junior ETF’s momenteel respectievelijk 57 en 74 procent lager. Vergeleken met goud zijn de verliezen in de mijnaandelen veel groter geweest. De goudprijs is met ongeveer 28% gezakt ten opzichte van het all-time high van $1.920 per troy ounce.

George Soros volgt in de voetsporen van vermogensbeheerder Eric Sprott. Hij verkocht in maart en april veel aandelen van zijn zilver-ETF. Met de opbrengst kocht hij mijnaandelen, zo werd later bekend.

George Soros verkoopt een deel van zijn aandelen GLD en stapt in goudmijnen