GFMS: “Vraag zilveren munten naar recordhoogte”

De zilvermarkt kampt voor het derde jaar op rij met een tekort aan zilver, dat blijkt uit het Interim Silver Market Review 2015 dat onderzoeksbureau GFMS presenteerde voor het Silver Institute. Er werden veel meer zilveren munten verkocht, waardoor het tekort op de zilvermarkt in stand werd gehouden. Ook werd er dit jaar meer van het edelmetaal gebruikt voor zonnepanelen.

Het aanbod van zilver komt dit jaar naar schatting uit op 1.014,4 miljoen troy ounce, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar. De productie van mijnen steeg dit jaar weliswaar met 0,3% naar 867,2 miljoen troy ounce, maar daar staat een daling van 5% in het aanbod van sloopzilver tegenover. Volgens onderzoeksbureau GFMS kwam er dit jaar meer metaal uit de zilvermijnen van Mexico, maar tegelijkertijd daalde de productie van het edelmetaal als bijproduct in andere mijnen.

Ongeveer twee derde van de wereldwijde zilverproductie komt voor rekening van goud-, koper, zink- en loodmijnen, waar het grijze edelmetaal als bijproduct gewonnen wordt. Door de vertraging van de wereldeconomie is er minder vraag naar basismetalen. Dat kan indirect dus ook een impact kan hebben op de wereldwijde mijnproductie van zilver.

Het aanbod van sloopzilver daalt door de daling van de zilverprijs. Een hoge prijs kan voor consumenten een reden zijn om wat spullen in te leveren. Daalt de prijs, dan is er minder reden om te verkopen en dalen de volumes.


Voor het derde jaar op rij is er een tekort aan zilver (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Zilveren munten ongekend populair

De vraag naar zilveren munten steeg in het derde kwartaal naar een recordniveau van 32,9 miljoen troy ounce en dat is volgens de cijfers van Thomson Reuters GFMS een stijging van 95% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De daling van de zilverprijs naar het laagste niveau in zes jaar zorgde in de maanden juli en augustus voor een stormloop op beleggingsmunten.

Vooral in Noord-Amerika waren de munten niet aan te slepen, want daar steeg de vraag in het derde kwartaal met 103% naar 23,6 miljoen troy ounce. Het duurde meer dan twee maanden voordat de munthuizen de achterstand hadden ingelopen. Voor heel 2015 voorziet het GFMS een toename van 21% in de vraag naar zilveren beleggingsmunten tot een recordvolume van 129,9 miljoen troy ounce.

De beleggingsmunten vertegenwoordigen een steeds groter aandeel in de totale vraag naar zilver. Was dat tien jaar geleden nog maar 4%, dit jaar is dat naar schatting al 12%.

Meer zonnepanelen, minder elektronica

De vraag naar zilver voor zonnepanelen neemt dit jaar naar verwachting met 17% toe tot 74,2 miljoen troy ounce. Dat is bijna evenveel als het record van 75,8 miljoen troy ounce dat in 2011 gemeten werd. Zonnepanelen zijn een steeds grotere afzetmarkt voor zilver. Dit jaar vertegenwoordigen zonnepanelen ongeveer 13% van de totale vraag naar het edelmetaal, terwijl dat tien jaar geleden nog maar 1% was.

Voor zonnepanelen wordt dus steeds meer zilver gebruikt, maar dat geldt niet voor elektronica. Al sinds 2011 wordt er ieder jaar minder van dit edelmetaal gebruikt in apparaten, omdat printplaten en chips steeds kleiner worden en er dus minder metaal nodig is voor soldeerverbindingen en contactpunten. Daar komt de vertraging van de Chinese economie nog bij, waardoor de vraag naar elektronica daalt. China vertegenwoordigt 28% van de totale vraag naar zilver voor elektronica.

Verwachting zilverprijs

Voor heel 2015 verwacht Thomson Reuters GFMS een gemiddelde zilverprijs van $15,51 per troy ounce, tegenover een gemiddelde prijs van $19,57 over heel 2014. Het bruto tekort aan zilver wordt voor dit jaar geschat op 42,7 miljoen troy ounce. Netto is het tekort kleiner, omdat de voorraad zilver in ETF’s dit jaar met 17,1 miljoen troy ounce daalde. 


Recordvraag naar zilveren munten in derde kwartaal