Goldman Sachs: "Terugkeer van angst gunstig voor goud"

De terugkeer van angst en onzekerheid op de aandelenmarkt en het vooruitzicht van een mogelijke nieuwe recessie pakt gunstig uit voor goud, zo schrijven analisten Mikhail Sprogis en Jeffrey Currie van Goldman Sachs in een nieuw rapport over de goudmarkt. Het edelmetaal lijkt voor het eerst in zeven maanden tijd weer een maand met winst af te sluiten, terwijl de zogeheten exchange traded funds (ETF's) weer wat edelmetaal aan hun voorraden toevoegen.

Volgens de analisten van Goldman Sachs is er de komende twee jaar een redelijk grote kans op een nieuwe recessie. "Kijken we vooruit, dan verwachten we dat de vrees van de markt voor een nieuwe recessie zal toenemen. Deze zorgen - en daarmee de investeringen in goud - zullen toenemen als de groei van de Amerikaanse economie begint te vertragen."


Goudprijs voor het eerst in zeven maanden weer hoger (Bron: Bloomberg)

Groeivertraging

De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat de groei van de Amerikaanse economie volgend jaar zal teruglopen van 2,9 naar 2,6 procent. Deze ontwikkeling gaat gepaard met een hogere kerninflatie, want die schatten analisten van de bank op 2,5%. De combinatie van een zwakkere economische groei en een oplopende inflatie zijn tekenen dat de Amerikaanse economie in een late fase van de opwaartse cyclus is gekomen, waarin de economische groei afneemt en de inflatie verder oploopt. Dat laatste zal volgens Goldman Sachs een impuls geven aan de vraag naar goud.

Volgens de bank is het vooruitzicht voor de goudprijs op dit moment erg gunstig en zijn de fundamentele factoren zeer robuust. In hun laatste rapport hanteren ze koersdoelen van $1.250, $1.300 en $1.350 per troy ounce voor de komende drie, zes en twaalf maanden. Deze verwachtingen kunnen volgens de bank nog verder naar boven worden bijgesteld als de groeit van de Amerikaanse economie tegenvalt.

Volgens een rekenmodel van JP Morgan is de kans op een recessie in de Verenigde Staten in de komende twee jaar groter dan 50%. De recente daling op de aandelenmarkten wereldwijd zorgde de afgelopen weken voor een opleving van de goudprijs, omdat het edelmetaal gezien wordt als een veilige haven in tijden van crisis. Ook zijn centrale banken dit jaar wat actiever geworden met goud kopen, omdat ze het edelmetaal zien als een nuttige vorm van diversificatie. Recent hebben Hongarije en Polen wat goud aan hun reserves toegevoegd, terwijl de centrale bank van Rusland substantiële hoeveelheden goud blijft kopen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines