Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs naar $1.600


De goudprijs is de afgelopen weken al behoorlijk gestegen, maar volgens analisten van Goldman Sachs is dit nog maar het begin. In een nieuw rapport dat deze week werd vrijgegeven schrijven analisten van de bank dat de goudprijs de komende zes maanden verder zal stijgen tot $1.600 per troy ounce. Minder positieve vooruitzichten over de wereldeconomie en toegenomen handelsspanningen zijn de belangrijkste redenen voor een verdere prijsstijging. Analiste Sabine Schels schrijft daar in een toelichting het volgende over.

"Als de zorgen over de groei aanhouden, mogelijk door een escalatie van de handelsoorlog, dan kan de goudprijs nog verder stijgen. De stijging zal worden gedreven door een grotere vraag naar goud-ETF's bij fondsbeheerders die nog steeds weinig goud aanhouden. Goud-ETF's hebben een momentum opgebouwd dat bijna net zo sterk is als in 2016. Wij denken dat dit momentum op de korte termijn stand kan houden."

Goud-ETF's in de lift

Deze week brak de prijs van goud door de $1.500 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in meer dan zes jaar. Beleggers zoeken hun toevlucht in edelmetaal en breiden daarom hun posities in zogeheten goud-ETF's uit. Dat zijn fondsen die een voorraad fysiek goud aanhouden als onderpand voor uitstaande aandelen. Neemt de vraag naar deze beleggingsproducten toe, dan kunnen ETF's nieuwe aandelen uitgeven. Om de dekking op peil te houden voegen deze fondsen vervolgens goud aan hun reserves toe.

De totale voorraden van ETF's zijn door de stijging van de goudprijs toegenomen tot bijna 2.400 ton, het hoogste niveau in ruim zes jaar. Goldman Sachs verwacht dat de vraag naar goud voor deze beursgenoteerde beleggingsproducten dit jaar met 600 ton zal toenemen. Eerder gingen analisten van deze bank nog uit van 300 ton voor heel 2019. Aandelen van goud-ETF's worden via de beurs verhandeld en zijn daarom populair bij zowel kleine als grote beleggers.

Goudvoorraden ETF's naar hoogste niveau sinds 2013 (Bron: Bloomberg)

Hogere goudprijs

Niet alleen de analisten van Goldman Sachs verwachten een verdere stijging van de goudprijs. Ook de analisten van UBS en Citigroup voorzien een prijsstijging naar $1.600 per troy ounce. Analist Michael Widmer van Bank of America Merrill Lynch is nog positiever. Hij verwacht dat de prijs van het gele metaal de komende twee jaar verder zal stijgen tot $2.000 per troy ounce. Volgens hem zal het edelmetaal profiteren van meer negatieve rente op staatsobligaties en de draai van centrale banken in de richting van meer monetaire stimulering.

Sinds het begin van dit jaar is de prijs van het edelmetaal in dollars met 17,2% gestegen. In euro's staat de goudprijs ruim 20% hoger dan begin dit jaar en nadert de koers het all-time high van €1.380 per troy ounce uit 2012. In een aantal andere valuta staat de prijs van het edelmetaal al op recordhoogte.