Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs naar $2.300

Ondanks de daling van de goudprijs vorige week houdt Goldman Sachs vast aan haar koersdoel van $2.300 per troy ounce in 2021. In een nieuw rapport schrijven grondstoffenanalisten Jeffrey Currie en Mikhail Sprogis dat het edelmetaal nog steeds een strategische belegging is. Zelfs in een scenario van economisch herstel zal goud profiteren van hogere inflatieverwachtingen en een negatieve reële rente.

"Onze visie is dat de structurele bull market van goud nog niet voorbij is. We verwachten dat goud deze rally volgend jaar zal hervatten als de inflatieverwachtingen toenemen, de dollar verzwakt en de vraag naar edelmetalen in opkomende markten weer aantrekt. Op de korte termijn zal het voor goud echter lastig blijven om een momentum te genereren, of dat nou omhoog of omlaag is."

Reële rente

De afgelopen jaren hebben we op Goudstandaard al vaker geschreven over het belang van de reële rente, omdat dat een sterke correlatie heeft met de goudprijs. Dit is het rendement dat je als belegger maakt na correctie voor inflatie. Door een vlucht naar veilige havens en nieuwe stimulering door centrale banken is de rente dit jaar verder gedaald. De reële rente ligt in veel gevallen al onder het nulpunt, waardoor goud een aantrekkelijk alternatief wordt.

Ook de analisten van Goldman Sachs zeggen de reële rente goed in de gaten te houden. Ze verwachten dat een daling van de reële rente op 5-jaars staatsleningen positief zal zijn voor goud. "Onze economische voorspelling is dat de reële korte rente in de Verenigde Staten de komende vijf jaar gemiddeld -2,1% zal bedragen. De rente op 5-jaars staatsobligaties met inflatiecorrectie (TIPS) is momenteel -1,2%, wat een substantieel neerwaarts potentieel betekent", zo schrijven Currie en Sprogis in hun rapport.

China en India

De analisten van Goldman Sachs verwachten volgend jaar meer vraag naar goud vanuit opkomende economieën. Door de coronacrisis stapten veel Westerse beleggers in goud, maar tegelijkertijd droogde de vraag naar goud in landen als China en India bijna op. Sterker nog, veel huishoudens moesten door het wegvallen van inkomsten zelfs goud verkopen. Consumenten die nog wel geld hadden waren door de recordhoge goudprijs terughoudend om sieraden te kopen. De laatste maanden zien we dat de vraag naar goud in deze belangrijke afzetmarkten weer wat aantrekt. Uit het rapport:

"We denken dat het grootste deel van de goudaankopen dit jaar voor rekening kwam van investeerders. Die maakten zich meer zorgen over de reële koopkracht van de dollar dan over verliezen in hun aandelenposities. De vraag naar goud in India en China laat al tekenen van normalisatie zien. De premies nemen daar geleidelijk weer toe en zijn al bijna terug op het niveau van voor de corona. De overwinning van Biden en nieuws over vaccins zouden de valuta van opkomende markten een impuls moeten geven, waardoor hun koopkracht stijgt."

Deutsche Bank

In tegenstelling tot Goldman Sachs heeft Deutsche Bank haar koersdoel voor goud wel bijgesteld. De bank die eerder dit jaar nog zo positief was over het edelmetaal maakte na het nieuws over een coronavaccin een draai van 180 graden. Analisten van Deutsche Bank verwachten door afnemende goudaankopen van ETF's en centrale banken juist een lagere goudprijs. Een opmerkelijke draai, aangezien de omstandigheden voor de edelmetalen nog steeds gunstig zijn. De monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen waar analisten van Deutsche Bank eerder dit jaar nog aan refereerde zijn immers nog steeds actueel.

Verschillende centrale banken hebben de laatste tijd extra stimuleringsmaatregelen aangekondigd. Ook verwacht men een nieuw pakket van fiscale stimulering in de Verenigde Staten. Met de tweede coronagolf ligt het voor de hand dat ook andere landen meer steunmaatregelen zullen nemen. Deze omstandigheden waren eerder dit jaar nog zeer gunstig voor goud.

Lees ook: