Goldmans Sachs verwacht korte rally goudprijs

Het moet niet gekker worden! Goldman Sachs is weer positief gestemd over goud. Dat terwijl de bank een week geleden nog met een vrij negatief scenario kwam voor goud. De prijs van het edelmetaal zou in 2014 dalen naar $1.050 per troy ounce, met een mogelijke uitschieter onder de $1.000 per troy ounce.

Vandaag komen analisten Jeffrey Currie en Damien Courvalin van Goldman Sachs met een nieuwe prognose: “de goudprijs staat aan het begin van een nieuwe rally”. In hun toelichting verwijzen ze naar het onverwachte besluit van de Federal Reserve om nog niet te beginnen met tapering. Dit nieuws bracht de goudprijs in zeer korte tijd van ongeveer $1.300 naar $1.365 per troy ounce, een winst van meer dan 4%

Nieuwe rally
Nu de verwachtingen over tapering getemperd zijn en de discussie over het Amerikaanse schuldplafond weer voor de deur staat kan de goudprijs aan een nieuwe rally beginnen. Toch houden de analisten van Goldman Sachs een slag om de arm. Ze verwachten voor dit jaar slechts een beperkte rally en houden vast aan hun eerdere koersdoel voor 2014 op $1.050 per troy ounce.

De twee analisten verwijzen naar de ontwikkeling op de obligatiemarkt, waar de 10-jaars staatsobligaties met inflatiecorrectie (de zogeheten TIPS) een krachtige rally lieten zien. De waarde van die obligaties steeg nog meer dan de goudprijs, waardoor het grote waarderingsverschil tussen goud en staatsobligaties van de afgelopen maand weer wat kleiner werd.

Manipulatie?
We hebben een sterk vermoeden dat de adviezen van Goldman Sachs gedreven worden door een sterk eigenbelang. Wist Goldman Sachs meer over tapering? Zou het zo kunnen zijn dat ze voorafgaand aan de FOMC verklaring goud kochten en dat ze dat nu met wint willen verkopen aan beleggers? Het zou niet voor het eerst zijn dat de bank haar klanten gebruikt om meer winst op te strijken.

Bron: Businessinsider