'Golf van negatieve spaarrente op komst'


Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat banken een negatieve rente op spaargeld introduceren, zo meldt het Financieele Dagblad. Verschillende analisten verwachten dat de ECB de negatieve depositorente verder zal verhogen, waardoor het voor banken nog duurder wordt om tegoeden bij de centrale bank te parkeren. Dat betekent dat de spaarrentes, die nu al dicht bij de nul procent liggen, negatief zullen worden.

Nederlandse banken betalen momenteel 0,4% rente over in totaal €138 miljard aan overtollige reserves. Dat komt neer op een bedrag van €550 miljoen op jaarbasis. Voor de gehele eurozone gaat het jaarlijks om een bedrag van €7,2 miljard dat de banken neertellen. Het Financieel Dagblad rekende door dat de negatieve rente voor een bank als de ABN Amro €120 miljoen kost, ongeveer 5% van de jaarwinst. Het is dus aannemelijk dat banken die kosten vroeg of laat zullen doorberekenen aan klanten.

'Golf van negatieve spaarrente'

Volgens Alistair Ryan van Bank of America Merrill Lynch moeten we rekening houden met een 'golf van negatieve spaarrente'. Banken zijn nog altijd terughoudend met een negatieve rente op spaargeld, omdat dat onderwerp nog altijd gevoelig ligt. Banken vrezen dat het een negatieve impact zal hebben op hun reputatie en dat spaarders mogelijk hun geld zullen weghalen wanneer ze rente moeten betalen. Verschillende banken zijn daarom al begonnen om hun klanten mentaal voor te bereiden op een negatieve spaarrente.

De verwachting is dat de ECB de depositorente stapsgewijs zal opschroeven van het huidige tarief van -0,4% naar -0,6 of -0,7%. Dat betekent dat er nog meer druk op de banken komt te liggen om de kosten door te berekenen. Dat kan met een negatieve spaarrente of met een verhoging van de tarieven voor andere diensten. Toch is het zeer waarschijnlijk dat ook spaargeld vroeg of laat aan de negatieve rente blootgesteld zal worden.

Vlucht naar contant geld?

Een verhoging van de negatieve depositorente door de ECB kan banken ook aansporen meer contant geld te bewaren. Volgens analisten van Bank of America Merrill Lynch bedragen de kosten voor opslag en verzekering van contanten ongeveer 0,5% tot 1%. De centrale bank kan de boeterente voor banken dus niet ongestraft verhogen. Op een gegeven moment kunnen zowel spaarders als banken hun toevlucht zoeken in contant geld. Voor de spaarder wordt ook goud kopen in dat geval interessant, omdat je daar geen rente over hoeft te betalen.

Lees ook: